2024. április 25., csütörtök

Vučić: Szerbia folytatja útját Európa felé

Még hatvan napig tart az alapvető élelmiszerek árstopja

Szerbia az európai úton halad, ezt az utat erősebben fogjuk követni, és harcolni fogunk Szerbia helyéért az európai nemzetek családjában – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a polgárokhoz intézett tíz témakörbe rendezett beszédének első pontjaként. Hozzátette, mindannak ellenére lesz ez így, hogy felmérések igazolják, a szerbiai lakosság nagyobb része nem támogatja az európai uniós integrációt. 

Az államfő elmondta, kötelessége meghallani a közvéleményt, de kötelessége azt cselekedni, ami Szerbia érdekeit szolgálja.

Koszovóval, illetve Putyin azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint Oroszország a koszovói precedensre fog hivatkozni, amikor az Ukrajna területén létrejött Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság elismerését szorgalmazza, Vučić úgy fogalmazott, ez a kijelentés nagyban megnehezíti Szerbia helyzetét. A nyugati világ ugyanis a lehető legnagyobb nyomás alá helyezi majd az országot Koszovó elismerésének tekintetében, mert azt szeretnék bizonyítani Putyinnak, hogy a két helyzet nem ugyanaz. Ezért ez a kérdés mindenképpen prioritás lesz a jövőben.

Az államfő az energiaválságra is kitért, mint mondta, arra kérte az orosz cégeket, hogy csökkentsék a kőolajtermékek árát, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi szinten is. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, a tárgyalások elején az európai piaci árakból indultak ki, és még nem tudni mennyire sikerül az árakkal „hátramenetbe" kapcsolni. Annyit máris elmondott az államfő, hogy a múlt héthez képest 10 dinárral csökkentették a benzin és a gázolaj árát.

A gázzal kapcsolatban nehéz és komoly tárgyalásokról beszélt az államfő, hiszen, mint fogalmazott, Szerbia teljes mértékben az orosz gáztól függ. Azt is megfogalmazta, bizakodó a tárgyalások kimenetét illetően, május vége előtt várható megállapodás a Gasprom vállalattal.

A villanyáram problematikájára az államfő véleménye szerint a megoldást a megújuló energiaforrások kiaknázása mellett az atomreaktorok jelentenék.

– Az élelmiszerellátással kapcsolatban nincs aggódnivalója az országnak, el tudjuk látni magunkat és az egész térséget is – jelentette ki, majd bejelentette, az állam még hatvan napig korlátozza az alapvető élelmiszerek árát.

Az államfő kitért a natalitást segítő intézkedésekre is. Ezzel kapcsolatban a nőkhöz és édesanyákhoz fordult, hogy jelentkezzenek a 20 ezer eurós lakástámogatásért. A következő költségvetés kidolgozásánál a kormánynak további intézkedéseket kell hoznia a gyermekes családok, elsősorban az egyedülálló anyák számára, emelte ki. 

Azt is elmondta, Szerbia katonailag továbbra is semleges marad. Vučić hangsúlyozta, azt a szeretné, hogy a térségben az egyetlen NATO-n kívüli ország legyen Szerbia. Azt javasolta, hogy a következő időszakban 90 napos kötelező katonai szolgálatot vezessenek be.