2024. április 19., péntek

A polgárokat sokkolná a villanyáram 30 százalékos drágulása

Aleksandar Milošević,a Danas napilap gazdasági szerkesztője úgy fogalmazott, a villanyáram 30 százalékos drágulásának híre jócskán felvitte a polgárok vérnyomását. Ezt azután mondta, miután a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) felvetette annak a lehetőségét, hogy augusztusban a háztartásokban 30, az iparban pedig 70 százalékkal emelje az áram árát. Hozzátette, hogy a tavalyi 3,4 százalékos drágulás is gondot okozott, a 30 százalékos pedig egyenesen csapást mérne az emberekre.

Szerbiában a háztartások átlagos villanyszámlája havonta 3700 dinár. Az emelkedést követően ez 4800 dinár lenne. A gazdaságnak is károkat okozna a 70 százalékos drágulás, mindez növelné az infláció mértékét. Toplica Spasojević üzletember, az ITM Sistem elnöke már azt nyilatkozta, az olcsó energia ideje elmúlt. A Nova.rs-nek hangsúlyozta, sokat fog számítani, hogy a többi európai ország miként dönt az áremelkedés kérdésében.

Ha például Németországban és Ausztriában is drágul az áram, akkor valószínűleg Szerbia sem kerülheti ezt el. Ez pedig problémákat hoz magával, például megállhat az energiaellátás, egyes termékek árai pedig tovább drágulhatnak.