2024. március 29., péntek

Az adóellenőrök bezárták az első üzlethelyiségeket az új pénztárgépek hiánya miatt

Az adóellenőrök ideiglenes jelleggel, tizenöt napra kilenc üzlethelyiséget zártak be, amelyek nem rendelkeztek új pénztárgépekkel. Az adóhivatal a pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint május 5-én kezdte meg a terepen való ellenőrzést – írja az N1 hírportál.

– A digitális fiskalizáció új modellének használata május 1-től kötelező Szerbiában és az első hét végén elmondhatjuk, hogy az érintettek felelősséget mutattak és időben megtették az átálláshoz szükséges lépéseket. Hangsúlyozzuk, hogy az érintettek egy kis része nem tartja tiszteletben a törvényt és nem jegyzi be az áruforgalmat a digitális pénztárgépen keresztül. Az adóhivatal ennek függvényében május 5-én kezdte meg a terepen való ellenőrzést, ennek során pedig néhány szabálytalanságot észlelt – áll a pénzügyminisztérium közleményében.

Az adóhivatal belgrádi, újvidéki, kragujeváci és niši üzlethelyiségeket ellenőrzött a héten.

– Az adóhivatal felügyelői megállapították, hogy egyes érintett személyek nem alkalmazzák a törvény által előírt szabályokat, ezért összesen kilenc üzlethelyiséget zárattak be tizenöt napra, mivel ezen helyiségekben nem volt digitális pénztárgép – derül ki a közleményből.

Hozzátették, hogy először csak tizenöt napra szól a bezárás, majd amennyiben huszonnégy hónap múlva sem történik változás, akkor kilencven napra zárják be a létesítményt és végül, ha az eset újból megismétlődik, akkor egy évre.