2024. április 20., szombat

Kibővítik a kamenicai intézetet

A tervdokumentáció május végéig lesz közszemlén

Nemrégiben közszemlére tették a kamenicai egészségügyi intézet épületegyüttesének emeletes garázsokkal való kibővítésére, valamint a természetvédelmi park megőrzésére vonatkozó tervdokumentációt.

Az építkezési terv 36,92 hektárnyi területet ölel fel, amelyből 35,1 hektáron az intézet épületei – a tüdőbetegek, a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek klinikái – foglalnak el.

A kamenicai intézet főepülete 1960-ban épült, most felújítják és kibővítik (Fotó: Ótos András felvétele)

A kamenicai intézet főepülete 1960-ban épült, most felújítják és kibővítik (Fotó: Ótos András felvétele)

Az építészek a dokumentációban megjegyzik, hogy az épületegyüttest körbeölelő parkot kifejezetten a tuberkulózis és más, tüdőbetegség gyógyításának elősegítése céljából alakították ki, törvény által védett, természetvédelmi területként kezelik. A park a városi képviselő-testület 1976-ban született döntésével vált védetté, amelynek érvényét 2016-ban kibővítették a további, közelben lévő, zöld területekre is.

Az akkori terv szerint az épületegyüttest úgy tervezték, hogy a legmagasabb ponton helyezkedjen el a főépület, amelyet mindhárom intézet használhat. Ezt a létesítményt a többivel együtt 1960-ban építették, majd az évek során bővítették, így napjainkban 33.734 négyzetméternyi területen működik, viszont egy része sem magasabb az ötödik emeletnél.

Az új tervre azért van szükség, mivel a létesítményekben jelentős változtatásokat eszközöltek, és a közlekedési infrastruktúra is előirányozza a változtatást. A tervdokumentáció szerint minden meglévő létesítmény megmarad, azzal a kitétellel, hogy egyes részlegeket kibővítik.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A felújítási munkálatok mellett három, újabb kórházi létesítményt emelnének fel, vagyis egy meglévő épületet átalakítanának, emellett egy nyilvános illemhelyet és egy kétemeletes garázst is megépítenének. A becslések szerint ezáltal az eddigi 700-ról 920-ra lehet emelni a kórházi férőhelyek számát. A parkolóhelyek számát a tervek szerint a jelenlegi 808-ról 1453-ra emelik, a befogadóképességet pedig a két emelet mellett egy földszinti részleggel bővítik majd.

A 021.rs portál emlékeztet arra, hogy a kamenicai intézet épületegyüttesének rendezésére vonatkozó tervdokumentációt május 28-áig a városi önkormányzat (novisad.rs) és az Urbanizam közvállalat oldalán (nsurbanizam.rs) lehet megtekinteni, valamint a kamenicai helyi közösség Marko Orešković utca 1a alatti épületének helyiségeiben, és a Lázár cár sugárút 3. alatt található Urbanizam közvállalat épületében is.

A tervvel kapcsolatos megjegyzéseket és kifogásokat a polgárok írásos formában a Városi Építészeti Igazgatóság Iskola utca 3. alatti címére küldhetik el. A Tervbizottság a beérkező kifogásokat és megjegyzéseket a városi képviselő-testület Kék termében vitatja meg június 27-ei, 9 órakor kezdődő ülésén.