2024. április 19., péntek

A termelők szolgálatában

Lepeda Csilla a VASZ topolyai falugazdásza – A méhészek számára van most nyitott pályázat

Lepeda Csilla a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének topolyai falugazdásza. Több mint tíz éve segíti a termelőket ügyes-bajos dolgaik intézésében. Igyekszik abban is segíteni, hogy a termelők a különféle támogatási formákhoz hozzáférjenek. A területalapú támogatások igénylése mellett, valamint a gazdaságok bejegyzése és újrabejegyzése mellett a pályázatok megírása, elkészítése is a teendői közé tartozik. A minisztériumi, a tartományi, valamint a különféle alapoknál és alapítványoknál megjelenő pályázatokra folyamatosan felhívja a termelők figyelmét. A pályázatok megírásában és azok elszámolásának elkészítésében is segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek. Fontosnak nevezte, hogy a megfelelő információ minden gazdálkodóhoz időben eljuthasson.

Elmondta, hogy leggyakrabban a gazdaságokban előforduló változásokat szeretnék bejegyeztetni. Most nincsenek határidők, viszont minden változást be kell jelenteni. Ez azt jelenti, hogy ha a területek változnak, a vetésterv megváltozik, vagy egyéb módosulás történik, akkor azt be kell jelenteni a Kincstári Igazgatóság felé 30 napon belül. Új családi gazdaság bejegyzésénél ajánlott szeptember 30-ig bejelenteni a gazdaságot, így a rá következő évben már igényelhető a területalapú támogatás.

Hangsúlyozta, hogy természetesen most is lehetőség van a különféle támogatások igénylésére. Kiemelte, hogy jelenleg a méhészek igényelhetnek kaptáranként 800 dináros támogatást. Május 31-ig lehet a kérelmeket átadni. Valójában csak az űrlapot kell kitölteni, valamint az állatorvos részéről egy igazolás kell még, hogy pontosan hány kaptár van a méhész tulajdonában. Ez egyben azt is igazolja, hogy a méhek egészségügyi ellenőrzése folyamatos. A sertésekre, a juhokra és a kecskegidákra is lehet támogatást igényelni. Akik június végéig adják át a jószágokat vágóhídra, elküldhetik a minisztériumba az igénylést. A megellett tehenek esetében, tehát amelyek június végéig hozzák világra borjaikat, szintén igényelhető a támogatás. A tartományi támogatásokat illetően most várják a pályázati eredményeket.

– Egész évben folyamatosan kísérjük a megjelenő pályázatokat, és tájékoztatjuk a termelőket a közösségi oldalakon, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének honlapján és minden lehetséges módon, hogy eljusson az információ minden termelőhöz – fogalmazott a falugazdász.

A vajdasági falugazdász-hálózat sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdálkodók alkalmazkodni tudjanak az aktuális körülményekhez, és hogy a vajdasági magyar termelők sikeresen éljenek azokkal a pályázási lehetőségekkel, amelyek rendelkezésre állnak. Szerbia uniós közeledése új kihívásokat jelent az agráriumban tevékenykedők számára. Ezért is nagyon fontos, hogy a településeken helyben legyenek olyan falugazdászok, akik a vállalkozóknak, a mezőgazdasági termelőknek segíteni tudnak abban, hogy éljenek a lehetőségekkel. Topolyán két, valamint Bácskossuthfalván még egy falugazdász segíti a gazdálkodókat.

Lepeda Csilla Topolyán a Tito marsall utca 30. szám alatt a 8-as számú irodában fogadja a termelőket 7 és 13 óra között. Az iroda a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségén keresztül, a Magyar Kormánynak az Agrárminisztérium révén folyósított támogatásával működik.

A falugazdász elmondta, hogy sajnos csökken a gazdaságok száma, de azért vannak fiatalok is, akik most vágnak bele, vagy érdeklődnek a bejegyzés iránt. Bejegyzett családi gazdasága mindenkinek lehet, aki nagykorú, van igazolványa, cselekvőképes. A bejegyzéshez folyószámlát kell nyitni, tetszőlegesen választható ki a bank. Nem feltétel a saját föld sem, bérelt földön is lehet gazdálkodni, és azt is be lehet jegyeztetni, illetve kert is számításba jöhet. Nyugdíjasnak, máshol bejelentett személynek is lehet bejegyzett gazdasága.

Lepeda Csilla elmondta még, hogy a korábban igényelt és jóváhagyott támogatások kifizetése késik, de azért halad, tehát folyamatos a kifizetés. Arra is figyelmeztetett, hogy sok a hiánypótlás, a minisztériumból gyakran kérnek még utólag is dokumentumokat. Ezért fontos odafigyelni, a legjobb, ha a bizonylatok, dokumentumok másodpéldányait megőrzik a termelők.