2024. április 20., szombat

Tűzoltóeredmények és -tervek

Közgyűlést tartott a kishegyesi önkéntes tűzoltótestület – Tavaly 94 tűzoltóval 37 bevetésen vettek részt

A hétvégén tartotta éves közgyűlését a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület. Az ülésen az egyesület vezetősége beszámolt a tavalyi év tevékenységeiről, eseményeiről és a pénzügyekről. Emellett felvázolták az idei terveket, elképzeléseket is.

Szűgyi István, az önkéntes testület elnöke elmondta lapunknak, hogy a testület elsősorban a községi költségvetésből jutott eszközökhöz alapvető tevékenységéhez, emellett támogatta munkájukat a kishegyesi helyi közösség és a Komunál Közvállalat is.

A testület fontos feladatai közé tartozik a tűzmegelőzés, s e téren a legnagyobb figyelmet az aratás-cséplésre irányították – számolt be az elnök. A községi aratási törzskar felhatalmazása alapján elvégezték az aratásban részt vevő mezőgépek tűzvédelmi műszaki ellenőrzését. A tavalyi évet még meghatározta a járvány, ennek ellenére a tűzoltók számos munkaakciót szerveztek. Többek között rendezték a tűzoltóotthon melletti Ábrahám-placcot. Új kaput szereltek fel a portára, vizesblokkot alakítottak ki, és idén tavasszal megtörtént a terület füvesítése is. Ezt a területet a testület csapatainak edzésére, valamint hagyományőrző versenyek megszervezésére fogják használni – tudtuk meg Szűgyitől, aki azzal folytatta, hogy felújították a tűzoltóotthon udvarában álló Szent Flórián-szobrot, valamint tetőszerkezetet állítottak fölé, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. A felújításokra pályázati úton nyertek támogatást a tartománytól és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. A testület tagjai a tavaly 37 bevetésen vettek részt, összesen 94 tűzoltóval, ami 258 munkaórát vett igénybe.

Az önkéntes testület tagjai az elmúlt évben számos versenyen és rendezvényen vettek részt – mondta el Szűgyi. Hagyományőrző tűzoltóversenyen voltak Horvátországban és Budapesten, valamint részt vettek a községi tűzoltóversenyen Felsőroglaticán és a körzetin Bajmokon. A községiről a férficsapat az első díjat, a körzetiről pedig a második helyet hozta haza. Tavaly első alkalommal szervezett a Maronka Károly ÖTT hagyományőrző versenyt. Erre novemberben került sor a kishegyesi piactéren, és részt vettek rajta magyarországi és erdélyi vendégek. Az önkéntes tűzoltótestület tagjai részt vettek egyházi eseményeken, más civil szerveztek rendezvényein, valamint rendszeresen adtak tűzőrséget különféle eseményeken. Bemutatókat tartottak az óvodásoknak és az általános iskolásoknak, valamint jó kapcsolatot ápoltak más tűzoltótestületekkel – számolt be az elnök.

Ami a Maronka Károly ÖTT idei terveit illeti, azok hasonlóak, mint a korábbi években. Szűgyi elmondta, hogy folytatják a tűzmegelőzésre és tűzoltásra vonatkozó tevékenységeket, és dolgoznak a tűzoltóegységük kategorizációján. Az idén is folytatni szeretnék a jó együttműködést az önkormányzattal, a helyi közösségekkel, a község más civil szervezeteivel, az óvodákkal, iskolákkal és a környékbeli önkéntes tűzoltótestületekkel. A testület életében fontosak a pályázatok, épp ezért követni fogják a kiírásokat, és minden lehetőséget megragadnak a pályázásra – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy az idén szeretnének felújításokat végezni a tűzoltóotthon épületén. Szükség mutatkozott ablakcserére és a homlokzat felújítására. Szűgyi végezetül elmondta, hogy az idén is szeretnék megtartani az Összetartozás hagyományőrző tűzoltóversenyt és a Kárpát-medencei magyar tűzoltók találkozóját, amit tavaly tartottak meg első alkalommal.

Szűgyi István beszámolt az eredményekről a közgyűlésen (Kurin Ákos felvétele)

Szűgyi István beszámolt az eredményekről a közgyűlésen (Kurin Ákos felvétele)