2024. április 25., csütörtök

Félidőnél az adai baraparti iskola felújítása

Szeptembertől birtokukba vehetik a tanulók az épületet

Az adai Cseh Károly Általános Iskola az év elején kezdte meg a tartományi oktatási titkárság támogatásából, valamint Ada község önkormányzatának hozzájárulásából a második számú iskolarészleg, vagyis a baraparti iskola egyemeletes épületszárnyának belső felújítását. A tönkrement szennyvízcsatorna miatt három éve vált balesetveszélyessé a létesítmény, ahonnan a diákokat a központi iskolaépületbe kellett költöztetni. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy a félidőnél tart az iskolaépület renoválása, ahol teljes egészében felújítják a vizesblokkokat, a szennyvíz-, villany- és vízvezetékeket, a világítást, illetve részben lecserélik a folyosókon a járólapokat, kicserélik a nyílászárókat, és belülről bemeszelik az épületet. Bejelentette, hogy szeptembertől már birtokba vehetik a tanulók az épületet.

– A baraparti iskola felújításának első szakasza, vagyis a vizesblokkok felújítása a végéhez közeledik. A munkálatok befejezése május végére várható, majd ezt követően indul a második fázis, ami az épületünk belső meszelésélt jelenti. Sajnos, nincs elég pénzünk, hogy a padlózatot teljesen lecseréljük, ezt csak részben végezhetjük el. Viszont a következő pályázati időszakban ismét szeretnénk pályázni a felújításra, és reméljük, hogy eredményesek leszünk – nyilatkozta Maksó Éva.

Az általános iskola vezetősége három éve szembesült azzal, hogy a baraparti iskolában gond van a szennyvízcsatornával, mivel az emeleti épületszárnyból nem folyt ki a szennyvíz. Az iskolaigazgató elmondta, hogy szakember segítségét kérték, aki azt állapította meg, hogy csőtörés van az épület alatt, ahol akár egy kráter is kialakulhatott. Az iskolaépület állaga is azt mutatta, hogy komoly károsodás érte a létesítményt, ezért a szakember nem ajánlotta, hogy ott tovább oktassák a gyerekeket, akiket abban az évben a központi iskolaépületbe helyeztek át.

– Jó döntés volt kiköltöztetni a gyerekeket, mert a lánymosdóban a vécé gyakorlatilag a levegőben lógott. Miután a felújítást végző cég dolgozói kibontották a padlót, akkor derült ki, hogy a régi, emeletes épületszárny alatt a földszinti lánymosdó alatt másfél méter mély medence van. Ha ott a gyerekek ugrabugrálnak, az esetleg be is szakadhatott volna alattuk. Ugyanez érvényes a földszinti rész folyosójára, ahol egy elnyúlt lyuk volt, ami az egyik osztálytermet is érintette. A kivitelező és az ellenőr úgy döntött, hogy mivel jelentős a károsodás, kimarták a teljes folyosó részen, illetve az érintett osztályterem egészében a padlózatot, amelyet megfelelő anyaggal megerősítettek és feltöltöttek. A tatarozással sikerült az épület további romlását is megállítani, így reméljük, hogy száz év múlva is állni fog. A gondot a tönkrement szennyvízcsatornából elfolyó víz okozta, de az épület nem süllyedt meg, az alap rendben van, viszont a falazat végigrepedt az emeletig. A javítással a további repedést is sikerült megállítani. A baraparti iskola régi és az új épületszárnyában is teljesen felújítottuk a vizesblokkokat, illetve szétválasztottuk a tanári mosdót női és férfirészlegre. Nagyon szépek és modernek lettek a vizesblokkok. Arra is ügyeltünk, hogy csúszásgátló járólapokkal borítsuk be a felmart folyosót, ami szép és biztonságos is. A folyosóról eltávolítottuk a nagy méretű üvegportálokat, és ennek köszönhetően egy tágas földszinti előtér alakult ki, ahol majd közösségi rendezvényeket is lebonyolíthatunk. Az emeleten csak a vizesblokkot újítottuk, illetve a tanári szobát áthelyezzük egy másik helyre, annak helyén pedig iskolakönyvtárat szeretnénk kialakítani – mondta Maksó Éva iskolaigazgató.