2024. március 29., péntek

Feltámadás, majd összezuhanás

A Liverpool lett a Bajnokok Ligája idei első döntős csapata, miután a papírformának megfelelően idegenben is legyőzte a Villarrealt, noha félidőben még nagyon is volt félnivalója Jürgen Klopp gárdájának.

A spanyol csapat eddig igazi óriásölőnek mutatkozott, hiszen a kieséses szakaszban búcsúztatta a Juventust és a Bayernt is, az Európa-liga tavalyi megnyerése után pedig idén a BL-finálé is karnyújtásra került, ám az első elődöntős mérkőzésen támadójáték nélkül szenvedett 2:0-s vereséget Liverpoolban, ez alapján pedig senki sem jósolt nagy esélyt a fordításra.

Annál nagyobb meglepetést jelentett, hogy hazai környezetben mintha egy másik Villarreal lépett volna pályára, azonnal nekiesett ellenfelének, és a harmadik percben meg is szerezte a vezetést Dia góljával, miután ő és Capoue remekül játszottak össze a kapu elé érkező beadásból. A hazaiak lendületét az sem törte meg, amikor nem kaptak meg egy jogosnak tűnő büntetőt, miután Alisson kapus Lo Celsót kaszálta el.

Pár pillanattal később, a 41. percben ugyanis jött az újabb találat, amikor Coquelin különösebb ellenállás nélkül bólinthatott a kapuba. Ezzel a félidőre ledolgozta hátrányát a spanyol csapat, és teljesen nyitottá tette a továbbjutás kérdését.

A második játékrészre viszont nagyot fordultak az erőviszonyok, és a Liverpool visszavette az irányítást: a 62. percben a kiszorult helyzetből is betaláló Fabinho ismét továbbjutásra állította az angol csapatot, majd öt perccel később a csereként beállt Luis Diaz már a mérkőzés állását egyenlítette ki.

Nem mutatott jól, hogy mindkét találat Gerónimo Rulli lábai között pattant a kapuba, ráadásul az argentin hálóőr a harmadik vendéggólban is alaposan benne volt, hiszen messzire kifutott a saját térfeléről indított Manéval szemben, a szenegáli azonban könnyedén elhúzta mellette a labdát, hogy aztán azt a kapuba gurítva a BL kieséses szakaszának valaha volt legeredményesebb afrikai játékosává váljon.

Kettős győzelme révén a Liverpool öt éven belül harmadszor játszhat BL-döntőt, és esélye nyílik rá, hogy története során hetedszer nyerje meg a legrangosabb európai trófeát.

BL, elődöntő, visszavágó: Villarreal–Liverpool 2:3 (összesítésben 2:5). Premier League: Manchester United–Brentford 3:0. Az élcsoport: Manchester City 83, Liverpool 82, Chelsea 66 pont. Bundesliga: Leverkusen–Frankfurt 2:0, Borussia (M)–Leipzig 3:1. Az élcsoport: Bayern 75, Borussia (D) 63, Leverkusen 58 pont.

Serie A: Atalanta–Salernitana 1:1. Az élcsoport: Milan 77, Inter 75, Napoli 70 pont. La Liga: Getafe–Betis 0:0. Az élcsoport: Real Madrid 81, Barcelona 66, Sevilla 64 pont. Szuperliga, felsőház: Čukarički–Radnički 0:0. Az élcsoport: C. zvezda 91, Partizan 89, Čukarički 55 pont. Alsóház: Radnik–Spartacus 2:0. Proleter–Metalc 0:0. NB I.: Mezőkövesd–Debrecen 0:1, Fehérvár–Honvéd 2:0. Az élcsoport: FTC 65, Puskás 52, Kisvárda 50 pont.