2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Eredmény nincs, találgatás annál több

A CRTA programigazgatója szerint a törvénymódosítások zűrzavart eredményeztek

Míg Magyarországon, ahol április 3-án tartottak országgyűlési választást, a parlament összetétele már meg is alakult, Szerbiában még csak ki sem hirdették az ugyanaznap megtartott előrehozott parlamenti választás, államfőválasztás, továbbá belgrádi városi választás hivatalos végeredményét. Bármikor elemzés tárgyává válik a szerbiai választási folyamattal, illetve az eredményhirdetéssel kapcsolatos ráérőség, a téma ismerői rendre rámutatnak: ez részben a szerbiai szabályozással magyarázható. A CRTA szervezet (Központ a kutatásért, átláthatóságért és felelősségért) a napokban foglalkozott a témával, kiemelvén, hogy egyelőre nem tudni, a felhatalmazott választási szervek mikor hirdetnek hivatalos végeredményt. Az államfőválasztás tekintetében lejártak a jogorvoslattal kapcsolatos törvényes határidők, vagyis bármikor kihirdethetik az eredményt, emelik ki a szervezet összefoglalójában. Mint azt hozzáteszik, a parlamenti választás szavazását április 28-án a bujanováci Veliki Trnovacban egy szavazóhelyen megismételték, így a határidők nem jártak le, azaz a választási folyamat nem fejeződött be. Ami a belgrádi választást illeti, a szavazás megsemmisítése indítványozásának a tekintetében meghatározott határidők lejártak és a Közigazgatási Bíróság előtt is befejeződtek az eljárások, emelik ki.

Az április 28-ai újrázás A völgy albánjaikoalíció jelöltlista számára sorsdöntő volt – vagy lehet –, hiszen a jelenlegi helyzetállás szerint utóbbi átlépte a választási küszöböt és egy népképviselővel képviseltetheti majd magát a parlamentben. Időközben kiderült, hogy a Szerbiai Szocialista Párt helyi szervezete a Veliki Trnovac-i szavazóhelyen megismételt szavazás megsemmisítését indítványozta, ám a Bujanovačke hírportál összeállítása szerint a helyi választási bizottság tegnapi ülésén szavazattöbbséggel elutasította az indítványt. Az összeállítás szerint ezzel az ország újabb lépéssel került közelebb a parlamenti választás hivatalos eredményének a kihirdetéséhez, amelyet követően megkezdődnek telni a parlament megalakulásával, valamint a kormány megválasztásával kapcsolatos határidők. Ugyanakkor mint arra Raša Nedeljkov, a CRTA programigazgatója a Danas napilapnak nyilatkozva rámutatott, a választások megsemmisítését helyi szinten kezdeményező tömörülés, indítványának elutasítását követően, a Köztársasági Választási Bizottságnál élhet jogorvoslattal, majd ezt követően, adott esetben, a Közigazgatási Bíróságnál. A helyi választási bizottság határozatával elégedetlen tömörülés 72 órán belül fordulhat a RIK-hez, ám ez a határidő nem a végzés meghozatalának a pillanatától számítandó, hanem attól, hogy a helyi választási bizottság honlapján közzéteszi azt, ennek tekintetében viszont joghézag jellemző, azaz a törvény nem ír elő határidőt a végzés közzétételére, magyarázta Nedeljkov, aki szerint a népképviselők megválasztásáról szóló törvény számtalan módosításával zűrzavar állt elő.

A RIK honlapján eddig elérhető adatok szerint a választási küszöböt 11 jelöltlista lépte át, ebből 5 nemzeti kisebbségi, azzal, hogy a parlamenti pártok, illetve egyéb politikai tömörülések várható száma ennél jóval magasabb, nevezetesen 34 lehet. Az N1 tv elemzése szerint a parlament munkájában a következő ciklusban annyi képviselői csoport vehet részt, mint 1990 óta egyszer sem.

Ezzel egyidejűleg a köztársasági kormány következő összetételével kapcsolatos találgatások is folyamatosak, a leggyakrabban feltette kérdések egyike az, hogy a várhatóan kormányalakító Szerb Haladó Párt vajon koalícióra lép-e a Szerbiai Szocialista Párttal. Siniša Maliügyvezető pénzügyminiszter erre a kérdésre ugyan nem válaszolt tegnapi sajtónyilatkozatában, ám a B92 hírportál összeállítása szerint kitért azokra az állításokra, hogy éppen ő a miniszterelnöki tisztség egyik legesélyesebb várományosa, mondván: soha nem voltak olyan ambíciói, hogy politikával foglalkozzon, de a tisztségeket sem hajhászta soha. Kezdettől fogva az volt a célja, hogy tudásával az országot segítse, emelte ki, hozzátéve, hogy a jövőben is kész hozzájárulni Szerbia előrehaladásához. Mali a belgrádi városi vezetés következő összetételével kapcsolatban sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, szavai szerint erről az SZHP szervei és a pártelnök határoznak.