2024. március 28., csütörtök

Kilencből öt a miénk

A minap osztották ki az Educup díjait, nemsokára a WRO szerbiai nemzeti döntőjére kerül sor Szabadkán

A minap Educup, illetve az Edu Robotics Cup szerbiai díjátadójára került sor az MTTK-n, ahol megtudhattuk, hogy a vajdasági magyar csapatok ezúttal is kitűnően teljesítettek.

– Eljutottunk arra a szintre, hogy aki versenyezni szeretne, az hozzájut a lehetőséghez. Szinte minden akadály elhárult, csak kreativitás, idő, energia és munka kell hozzá. Ami az Edu Robotics Cupot illeti, minden jel arra mutat, hogy a kényszeres online időszaknak vége. Aki korábban itt volt, az tudja, hogy a jelenléti verseny mekkora élmény. Ebben sajnos két évig nem lehetett részünk. Az Edu Robotics Cupon 26 vajdasági magyar csapat indult. Több mint hetven gyermek versenyzett és kilenc dobogós helyből ötöt vajdasági magyar csapatok szereztek meg: egy első, két második és két harmadik helyezést – emelte ki a sikerek kapcsán dr. Námesztovszki Zsolt, a verseny szerbiai koordinátora. – Most már nagy iramban május 30-ára készülünk, a WRO szerbiai nemzeti döntőjére, amely szintén jelenléti formában zajlik majd, és a szabadkai Sportcsarnokban lesz megtartva. Az Edu Robotics Cup versenyzőin kívül kiemelném azt a két csapatot is, amely a kínai világversenyen indult. Nagy előrelépést tettek a nemzetközi szintű megmérettetések irányába, hiszen angolul versenyeztek – hallottuk Námesztovszki Zsolttól, aki a versenyzéshez való hozzájárásukért köszönetet mondott mások mellett Pásztor Istvánnak, Vicsek Annamáriának, Szögi Zoltánnak, Kovács Attilának, az MNT-nek és az MTTK-nak is.

Molnár Edvárd felvételei

Molnár Edvárd felvételei

A díjazottaknak Pásztor István, a VMSZ elnöke, a WRO fővédnöke is gratulált:

– Előfordul, hogy amikor egy ügy, egy ötlet mellé állunk, még nem tudjuk egészen pontosan, mi lesz belőle. Azért állunk mellé, mert úgy gondoljuk, megérdemelné, hogy a közéletünk részévé váljon. Úgy becsüljük meg, vagy biztosak vagyunk benne, hogy megvannak azok a feltételek, amelyek kibontakoztathatják az ötletet és értelmet adnak a vállalásnak. Azon kis szerencsés közösség egyike vagyunk, ahol sok ötlet keletkezett, és ezek megvalósítása, sikerességi aránya az átlag felett van. Ez a mostani siker is egy ötletből fakadt. Öt évvel ezelőtt, amikor Budapesten az első beszélgetésekre került sor ezzel kapcsolatban, őszintén szólva nem is értettem pontosan, miről van szó, de volt egy belső meggyőződésem, hogy mivel másban versenyképesek vagyunk, ebben is azok leszünk. Szót értettünk egymással, az MNT-vel, Vicsek Annamáriával, az MTTK-val, és újra bebizonyosodott, hogy kitűnő iskoláink, kiemelkedő pedagógusaink és jó képességű gyerekeink vannak. Azt, hogy mennyire volt jó ez az elképzelés, az ötlet, a dicséretes eredmények bizonyítják legjobban. Az, hogy négy év alatt sikerült idáig eljutni, igazán megsüvegelendő teljesítmény. Arra készülünk, hogy nemsokára a szabadkai Sportcsarnokban egy igazán nagy, monumentális rendezvényt tartsunk meg – hallottuk Pásztor Istvántól.

 – Nagy öröm, hogy újra és újra gratulálhatok a pedagógusainknak, a gyerekeknek, amiért kimagasló és bámulatos eredményeket érnek el. Óriási dolog az, hogy a kilenc dobogós helyből öt a miénk – hangsúlyozta Vicsek Annamária oktatási államtitkár. – Mindenképpen ki kell emelni azokat a csapatainkat is, akik világversenyen angolul mérettették meg magukat. Azt mindig is tudtuk, hogy az angol nyelvtudás fontos, hiszen sok versenynek ez a hivatalos nyelve. A robotikával kapcsolatban is sok anyag angolul van, ezeket az Edutus Egyetem segítségével igyekszünk lefordítani. A robotika nem egy olyan dolog, amivel a pedagógusoknak kötelezően kell foglalkozniuk. Akik ezt mégis vállalják, beleadják a szívüket, a lelküket. Teszik ezt a gyerekek, a közösségünk fejlődéséért, egy magasabb jóért. Ezért nemcsak a tanulókat, hanem a pedagógusokat is igyekszünk megjutalmazni. A tehetséggondozás plusz erőbevetéssel és költségekkel jár. Nagy köszönet jár a szülőknek is, akik ennek ellenére is kitartanak. A jövőben is igyekezni fogunk a költségeket minél minimálisabbra csökkenteni, hogy a gyerekeknek csak az legyen a dolguk, hogy robotokat programozzanak és legókockákkal építsenek, a tanároknak pedig az, hogy olyan közeget teremtsenek nekik, amelyben fejlődhetnek – emelte ki Vicsek Annamária.

A verseny kapcsán Szögi Zoltán, a WRO versenyek magyarországi főszervezője is megosztotta a gondolatait:

– Amikor azt mondjuk, hogy a kilencből öt helyezés, hozzá kell tenni, hogy hat országból voltak versenyzők. Ettől ez még nagyobb eredmény és ezért is büszkék lehetnek a gyerekek. Ez egy elég tartalmas évnek ígérkezik, május 30-án lesz a szerbiai nemzeti döntő, Balatonfüreden pedig a nyár végén WRO-s táborra kerül sor, amelyen megközelítőleg harminc ország gyerekei vesznek részt. Ott már betekintést lehet nyerni abba, hogy milyen is egy nemzetközi verseny. Azután novemberben Dortmundban tartják meg a világdöntőt, amelyre a szerbiai döntők legjobbjai is továbbjutnak, és ahol több mint hetvenöt ország versenyzői vesznek majd részt. Bízok a jó eredményben, hiszen eddig is nagyon jó projektumok voltak. A gyerekek sok mindenre képesek, nagy ötletek lakoznak bennük, úgy gondolom, nem kell aggódni a jövőért – mondta Szögi Zoltán.

A résztvevőket Kovács Attila, a verseny egyik támogatója is megdicsérte:

– Dicséretet érdemelnek a tanulók, akik a kötelező iskolai teendők mellett a versenyekre is lelkesen készülnek, ugyanakkor a tanárok is, hiszen ők jelentik a hátsó mozgatóerőt, akiket gyakran nem látunk, mégis nélkülözhetetlenek. Sok tanárt ismerek, akik a szabadidejüket áldozzák fel arra, hogy kreatív, erős, versenyképes szakembereket neveljenek ki, akik nélkül a gazdaság nem működhet. Ezért is tartottam fontosnak támogatni ezt a kezdeményezést – hallottuk Kovács Attilától.