2024. március 28., csütörtök

Repülőgépek és több száz ukrán katona megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Repülőgépek és több száz ukrán katona megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz légierő nagypontosságú rakétái az éjszaka folyamán repülőgépeket semmisítették meg a Kirovohrad melletti Kanatovo katonai reptéren, emellett egy nagy lőszerraktárt Mikolajivban, a városhoz közeli Zsovtnyevében pedig egy üzemanyagtárolót. Ezen kívül likvidálták az ukrán fegyveres erők 17. önálló harckocsizó dandárjának előretolt parancsnokságát, négy élőerő- és a hadfelszerelés-összpontosulást, valamint elpusztítottak két katonai felszerelést tartalmazó raktárt egy Kramatorszk melletti katonai repülőtéren.

A légierő gépei 93 élőerő- és a hadfelszerelés-összpontosulásra, a rakétacsapatok két harcálláspontra, egy tüzelőállásban lévő tüzérségi ütegre, a Tocska-U taktikai rakétarendszer két indítóállására, a tüzérségi egységek pedig 32 parancsnoki állásra, öt lőszerraktárra, 403 erődítményre és élőerő- és a hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 51 ukrán tüzérségi állásra mértek csapást. A tábornok szerint a tüzérség több mint 600 nacionalistát és 61 egységnyi haditechnikát semmisített meg.

Az orosz légvédelem a Konasenkov által ismertetett jelentés értelmében lelőtt egy Szu-24-es harci gépet a Kígyó-sziget közelében, egy Szu-27-est a Herszon megyei Inhulec közelében és egy Szu-25-öst a Dnyipropetrovszk megyei Koseve falunál, valamint 14 drónt, köztük egy Bayraktar-TB2-t a Kígyó-szigetnél, és két Szmercs rakétát is.

Az orosz katonai szóvivő összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 149 repülőgépet, 112 helikoptert, 726 drónt, 288 légvédelmi rakétarendszert, 2834 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 325 rakéta-sorozatvetőt, 1306 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2646 speciális katonai járművet veszítettek.