2024. április 25., csütörtök

Az acélműért folyik a csata

Az Ukrajnát támadó orosz erők csütörtökön benyomultak a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzem területére, ahol a föld alatti óvóhelyeken ukrán katonák és civilek tartózkodnak nagy számban – jelentette tegnap délután az Ukrajinszka Pravda hírportál saját forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint az orosz csapatok második napja ostromolják a gyárkomplexumot, és tegnap sikerült benyomulniuk a területre. Jelenleg súlyos harcok dúlnak az Azovsztal területén, az ottani ukrán katonákkal megszakadt a kapcsolat.

ÚJABB AUTÓBUSZKONVOJ MARIUPOLBÓL

Ezt megelőzően a Donyeck megyei kormányzó arról számolt be, hogy újabb autóbuszkonvoj indult el Mariupolból, hogy további civileket menekítsenek ki a városból az ENSZ és a Vöröskereszt közreműködésével. A buszok az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsja felé tartanak.

Kedden az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora azt közölte, hogy több mint 150 civil menekült megérkezett az Azovsztal acélműből Zaporizzsjába.

Sok mariupoli hetekig az acélmű alagútrendszerében keresett menedéket, ahová az orosz erők ellen harcoló utolsó ukrán fegyveresek is bevették magukat. Mariupol polgármestere kedden arról adott hírt, hogy továbbra is több mint 200 civil maradt az ipari létesítmény területén. A harcokban teljesen romba dőlt városban pedig még mindig 100 ezer ember maradt.

VASÚTI TRANSZFORMÁTOROKAT LŐTTEK SZÉT

Az orosz hadsereg használhatatlanná tett több ukrajnai vasútállomást, amelyet – az orosz védelmi minisztérium tegnapi állítása szerint – eddig arra használtak, hogy külföldi fegyverekkel lássák el az ukrán erőket. Eszerint megsemmisítették a Pidbirzi, Lviv, Volóc, Timkove és Pjatihatki települések vasútállomásai közelében levő transzformátorállomásokat.

Igor Konasenkov vezérőrnagy közlése szerint több száz csapást mértek katonai célpontokra, köztük támaszpontokra és lőszerraktárakra. A rakétacsapásokkal ismét számos tüzérségi állást és légvédelmi rendszert iktattak ki. Ezekben a csapásokban állítólag több mint 300 ukrán katonával végeztek. A tárca tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a Fekete-tengeren egy orosz tengeralattjáróról két Kalibr cirkálórakétát lőttek ki ukrajnai szárazföldi célpontokra. (Oroszország először április végén jelezte, hogy tengeralattjáróról indított csapást Ukrajna ellen.)

RAKÉTATÁMADÁS ÉRTE KÁRPÁTALJÁT

A háború kezdete óta most először érte rakétatámadás Kárpátalját. A lövedék a hegyvidék egyik infrastrukturális létesítményébe csapódott be, tart a kárfelmérés és annak tisztázása, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok – közölte Viktor Mikita kormányzó.

A karpatalja.ma portál a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) közlése alapján azt írta, hogy a légitámadás az egyik hegyvidéki járásban történt. A portál újságírói értesülésre hivatkozva arról adott tájékoztatást, hogy a rakéta a volóci területen csapódott be.

Teherautók lángolnak a donyecki körzetben levő Makiivkánál a helyi olajtárolót ért találatot követően (Fotó: AP/Beta)

Teherautók lángolnak a donyecki körzetben levő Makiivkánál a helyi olajtárolót ért találatot követően (Fotó: AP/Beta)

CSAKNEM KÉTSZÁZEZER UKRÁN GYERMEK TANUL LENGYELORSZÁGI ISKOLÁKBAN

Csaknem kétszázezer, Ukrajnából elmenekült gyermek kapcsolódott be a lengyelországi oktatási rendszerbe, mintegy félmillióan továbbra is az ukrajnai iskolákban tanulnak távoktatás formájában – közölte tegnap Przemysław Czarnek lengyel oktatási miniszter. A 200 ezer ukrán gyermek közül a szülők mintegy 40 ezret óvodákba írattak be, 140 ezer diák általános iskolákba, 20 ezer pedig középiskolákba jár Lengyelországban. Az ukránok többsége lengyel tannyelvű osztályokba jár, csak mintegy 40 ezren iratkoztak be nyelvi előkészítő csoportokba.

A lengyel határőrség friss adatai szerint Ukrajna február 24-ei megtámadása óta 3 millió 138 ezer ukrán érkezett Lengyelországba, ugyanabban az időszakban mintegy 1 millióan Ukrajna irányában lépték át a közös határt.

KITILTOTTÁK OROSZORSZÁGBÓL A JAPÁN KORMÁNYFŐT

A Kreml azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Kisida Fumio japán kormányfő és további 62 japán állampolgár belépjen Oroszország területére. Az intézkedés az ukrajnai háború miatt hozott japán szankciókra adott válasz. Az orosz külügyminisztérium azt kifogásolta, hogy Kisida kormánya „példátlan oroszellenes kampányt” folytat, és fenyegeti, illetve rágalmazza Oroszországot.

Tokió tevékenysége tönkreteszi a „jószomszédi viszonyt”, károkat okoz az orosz gazdaságnak, illetve rontja az Oroszországról alkotott képet – tette hozzá a tárca. Az orosz feketelistán Hajasi Josimasza japán külügyminiszter, parlamenti képviselők, médiamogulok és újságírók is szerepelnek.