2024. március 28., csütörtök

Konkrét elvárások

Olaf Scholtz: A Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálásának egyik kitétele Koszovó elismerése

Szerbia politikai helyzete soha nem volt még olyan nehéz, mint most, emelte ki Aleksandar Vučić államfő csütörtöki sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy szerdán Berlinben Olaf Scholtz német kancellárral, Annalena Berbockkal, Németország külügyminiszterével tárgyalt. Amíg az ország helyzetét szinte kilátástalannak nevezte az államfő az ukrán válság kapcsán, addig a német kancellár megfogalmazta Szerbia felé támasztott elvárásait, miszerint EU-tagjelölt országként be kellene vezetnie a szankciókat Oroszországgal szemben, majd arra szólította fel Belgrádot és Pristinát, hogy normalizálják a viszonyukat. Kiemelte, ennek a lépésnek része Koszovó függetlenségének elismerése is.

Aleksandar Vučić szerdán utazott Berlinbe, ahol késő délután tárgyalásokat folytatott Olaf Scholtzcal. Ez volt a szerb államfő első hivatalos látogatása Németországba, amióta politikai változásokra kerül sor a nyugati országban.

Vučić miután szerdán megérkezett a német fővárosba, közösségi bejegyzésében többek között arra mutatott rá, küzdeni kíván az ország érdekeiért, de egyben a Berlinnel létrehozott kapcsolatok erősítéséért is. Tegnapi sajtótájékoztatóján pedig kiemelte, az ország választott irányt, az EU tagja kíván lenni, de ugyanakkor szeretné megőrizni katonai semlegességét is. Úgy fogalmazott, miután Berlinben Olaf Scholtzcal, valamint Annabela Berbockkal tárgyalt, az volt a benyomása, hogy Németország elkötelezett az mellett, hogy az egész Nyugat-Balkán közelebb kerüljön az EU-hoz.

Aleksandar Vučić szerint a német politikusoknak világos európai jövőképük van, illetve lehetőséget látnak abban, hogy Szerbia is az Unió tagja legyen, ami fontos visszajelzés az ország számára. Vučić hangsúlyozta, hisz az európai jövőben, így abban is, hogy a német partnerek segítik majd Szerbiát az európai úton.

CSATLAKOZNI KELL A SZANKCIÓKHOZ

Vučić a berlini találkozót követően elmondta, hogy Ukrajna megtámadását követő harmadik napon Szerbia állást foglalt, és ettől az álláspontjától nem tért el a 71. nap után sem. A Scholtz német kancellárral folytatott tárgyalások során sem titkolta nézetét.

A német kancellár is határozottan fogalmazott Berlinben, szerinte a tagjelölt országoknak is ugyanazon az állásponton kell lenniük, mint az egész Európai Uniónak: elítélni Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúját és bevezetni Oroszországgal szemben a szankciókat. Az mellett, hogy üdvözölte, Szerbia világosan Európa mellé állt, amikor elítélte az orosz agressziót, nem kommentálta az ország azon álláspontját, hogy a szankciók bevezetésére már nem hajlandó.

KOSZOVÓ ELISMERÉSE ELVÁRÁS?

Vučić a tegnapi sajtótájékoztatóján köszönetet mondott Németországnak, hogy találkozót szervezett Albin Kurtival, Koszovó kormányfőjével, mert mint rámutatott, jobb bármilyen beszélgetés, mint annak hiánya.

Olaf Scholtz ugyanis Berinben Albin Kurtival is folytatott tárgyalásokat, majd egy közös vacsorára hívta meg Vučićot és a koszovói kormányfőt, ezen a vacsorán jelen volt Miroslav Lajčak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges megbízottja is. A német kancellár ugyanis arra kívánta ezzel bátorítani a feleket, hogy folytassák a viszony normalizálását és a tárgyalások folytatását, amelyek már egy éve stagnálnak.

A szerb államfő szavai szerint a vacsoraasztalnál folytatott beszélgetés Albin Kurtival nehéz volt, majd bejelentette, hogy a Belgrád–Pristina párbeszéd technikai folytatására május 13-án kerül sor.

Az, hogy a párbeszéd folytatására mikor kerül sor a legmagasabb szinten, attól függ, hogy miben sikerült a tárgyalófeleknek megállapodniuk a jövő héten. A Belgrád–Pristina párbeszéd következő megállapodása bejelentések szerint nagyon sok részletet tartalmaz majd, de várhatóan ebben szerepelni fog Koszovó elismerésének kitétele is.

A munkavacsorát követő sajtótájékoztatón Scholtz elmondta, Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia és Koszovó viszonya normalizálásának része. A német kancellár szavai szerint ez a lépés a Délkelet-Európa békéjének és stabilitásának, de ugyanakkor mindkét fél eurointegrációjához is hozzájárul, írja a Szabad Európa Rádió.

Albin Kurti ugyanezen a sajtótájékoztatón kiemelte, Koszovó függetlenségének elismerése kell, hogy legyen a párbeszéd központi témája, ugyanis mint monda, nem elfogadható hogy arra csak a párbeszéd lefolytatása után kerüljön sor.

A berlini tárgyalás érdekessége, hogy Scholtz amikor Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatót, nem említette Koszovó függetlenségének elismerését, egy másik kifejezést használt, „átfogó megállapodás” elismerését emelte ki, amelynek eléréséhez „nagy bátorságra és elszántságra van szükség”, írja a szerbiai Deutche Welle.

Vučić ekkor azt mondta, „hiszem, hogy lesz erőnk némi előrelépést elérni a tárgyalásokon, bár ez nem lesz könnyű. Illetve azt is nyilatkozta, hogy Szerbia mindent megtesz azért, hogy a tárgyalások a kompromisszumos megoldások felé haladjon.