2024. április 23., kedd

Együttérzés Ukrajnával

Szerbia az ukrajnai válság kezdete óta nagy aggodalommal kíséri figyelemmel a folyamatokat, mindenekelőtt a háborús történések a civil lakosság tekintetében jellemző következményeit, emelte ki Ana Brnabić szerbiai ügyvezető miniszterelnök a Varsóban második alkalommal megtartott adományozói konferencián, amelyet Ukrajna és az ukrajnai menekültek támogatásának céljával szerveztek. A kormányfő megerősítette, hogy az ország ezúttal 3 millió eurót adományoz. Mint hozzátette, Szerbia mélységesen elítéli a civilek és a civil létesítmények ellen irányuló támadásokat, továbbá minden olyan erőszakos cselekményt, amelyikre a nemzetközi jog megsértéseként lehet tekinteni. Hálás, amiért a nemzetközi közösség lehetőséget teremtett arra, hogy az egyes országok újfent szolidaritásról tegyenek tanúbizonyságot, mutatott rá a videostreamen keresztül felszólaló Brnabić, majd arra emlékeztette hallgatóságát, hogy Szerbia megszavazta az orosz agressziót elítélő ENSZ-határozatot.

– Szerbia a humanitárius segélyszállítmányok folyamatosságát sürgeti. Országunk minden olyan igyekezetet támogat, amelynek az a célja, hogy a fegyveres konfliktus befejeződjön. Szerbia kormánya február 27-én döntött arról, hogy országunk humanitárius segéllyel támogatja az ukrajnai polgárokat, illetve a menekültek megsegítésének céljával aktivizálta az ideiglenes védelmi mechanizmust. Ez az első alkalom, hogy Szerbia aktivizálta az említett jogi mechanizmust. Szerbia támogatja az ENSZ tevékenységét, továbbá a nemzetközi humanitárius szervezeteket. Fontosnak tartjuk, hogy a segítség mielőbb megérkezzen azokhoz, akiknek arra a legnagyobb szükségük van, azaz a társadalom legveszélyeztetettebb rétegeihez. A szerbiai polgárok együttéreznek Ukrajna lakosságával – fogalmazott Brnabić.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszöntő szavai szerint ebben a helyzetben a legfontosabb az európai és a globális politikai egység, továbbá Ukrajnai katonai és humanitárius tekintetben való támogatása. Az ukrajnai embereknek több tonna humanitárius segélyre van szükségük, elsősorban élelmiszerre, gyógyszerre és tisztálkodási szerekre, hangsúlyozta. Mint hozzátette, Ukrajna és az európai egység megnyeri a háborút. Morawiecki szavai szerint a világnak szolidárisnak kell lennie, mivel az önzőség Oroszország győzelmét jelentené.

A rendezvény másik házigazdája, Magdalena Andersson, Svédország kormányfője, hasonló szellemiségben köszöntötte az adományozói konferencia résztvevőit, mondván, hogy Európa továbbra is Ukrajna mellett áll. Ukrajna megnyeri a háborút, nyomatékosította. Ukrajnának a humanitárius segély, továbbá a pénzbeli adomány mellett fegyverekre is szüksége van, később pedig az ország újjáépítésének a kérdése áll majd a középpontban, emelte ki Andersson, rámutatván, hogy a konferencia résztvevői szolidaritásról tesznek tanúbizonyságot.

Az államvezetők és a nemzetközi szervezetek képviselőinek felszólalását követően megerősítették, hogy ezúttal 6,5 milliárd eurót sikerült összegyűjteni. Az előző, április elején Varsóban megtartott globális adományozói rendezvény jóvoltából 9,1 milliárd euró gyűlt össze az orosz invázió elől menekülők megsegítésére.