2024. április 19., péntek

Orosz rulett a zebrán való átkelés

Szigorúbb büntetést javasolnak a szakemberek

Csak a szerencsén múlott, hogy nem lett tragédia, amikor Belgrád egyik lakónegyedében egy lány át szeretett volna menni a gyalogátkelőn. Az zebra előtt egy autó éppen megelőzött egy másik járművet és csupán centiméterekre ment el a lány mellett, aki már a zebrán volt.

Az esetet követően Damir Okanović, közlekedésbiztonsági szakember is megszólalt. Kifejtette, hogy ilyen helyzetekben van helye az erőszakos sofőr elleni vádemelésnek, mivel teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a közlekedési szabályokat, méghozzá úgy, hogy ezzel másokat is veszélyeztetett.

Nagyjából 500 ember életébe kerül a hasonló vezetési stílus – ezt Duško Pešić közlekedésbiztonsági ügynök mondta az RTS-nek adott interjúban.

Elmondta, hogy a börtönbüntetések, büntetőpontok, jogosítványok visszavonása a legtöbb sofőrt eltántorítják a további agresszív vezetéstől, de sokaknál ez sem jelent akadályt. Szerinte jobban ki kellene terjeszteni ezeket a büntetéseket. A jelenlegi gyakorlat szerint azoknak a sofőröknek, akik összegyűjtik a 18 büntetőpontot, elveszik a jogosítványát, de egy 40 órás közlekedésbiztonságnál elvégzett szeminárium után visszakapják azt.

A készülő közlekedésbiztonsági törvényben azt tervezik, hogy az eddigitől hosszabb időre, egyes esetekben pedig véglegesen visszavonják a jogosítványokat.

Pešić hozzátette, hogy elsősorban az emberek neveltetésén kell dolgozni, mert csak az hozhat változást a vezetési kultúrában.