2024. március 28., csütörtök

Új típusú hepatitisz gyanúja áll fenn egy gyermeknél

Májusig 200 esetet regisztráltak világszerte

Új típusú hepatitisz gyanúja áll fenn egy belgrádi gyermeknél. A kilencéves gyermek anyjával a fővárosi Dr. Vukan Čupić intézetben fekszik, jól érzi magát, de súlyos máj-rendellenességgel kezelik. Mindaddig, amíg ki nem derül, hogy az új fajta hepatitisz vírussal fertőződött-e meg, az orvosok megfigyelés alatt tartják – írja a 021.rs hírpotál az N1-re hivatkozva.

Kezelési protokoll még nem létezik erre a betegségre.

Dr. Dragan Prokić, az intézet osztályvezető gyermekorvosa kiemelte, hogy egyelőre csak a betegség gyanúja áll fenn, mivel több vizsgálat is hiányzik ahhoz, hogy felállítsák a pontos diagnózist. Gyanúra ad okot, hogy ugyan a gyermek jól érzi magát, mégis sárgaságba került, a mája pedig rossz állapotban van. A doktor hozzátette, amennyiben kiderül, hogy az új fajta májbetegségről van szó, úgy csak a tüneteket tudják majd kezelni, mivel arra nincs gyógymód.

Május elejéig 200 ilyen esetet regisztráltak világszerte. A betegség főleg Európában terjed a gyermekek körében. A megfigyelt májkárosodás gyakorisága ennél a betegségnél 10-20-szor magasabb a normálisnál.

A még ismeretlen vírusnak valószínűleg a Hepatitis F nevet adják. A tünetek között láz, hasmenés, hányás szerepel, de tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást is okozhat. A vírus cseppfertőzés útján terjed.