2024. április 25., csütörtök

A civilizálatlanság netovábbja

Szélvédett pontként is kiválóan bizonyított az emlékmű talpazata

A Népirtás Áldozatai Múzeuma felszólította a polgárokat arra, hogy tisztelettudóan viszonyuljanak azok iránt a kulturális műemlékek iránt, amelyek a második világháború alatti áldozatoknak, azok hősiességnek állítanak emléket.

A szervezet közleményben élesen reagált arra a fotóra, amely május 1-jén készült az Ürögi hágón (Iriški Venac) lévő Szabadság emlékműnél, és amelyen egy malacsütési kísérlet folyamata látható az emlékmű tövében. Az ország számos pontjáról érkeztek olyan felvételek, amelyek egyes polgárok felelőtlen, civilizálatlan és romboló magatartásáról tanúskodtak.

A második világháborús hősöknek emléket állító, Szabadság emlékmű tövében tüzet raktak, de a Fruška gora Nemzeti Park parkőrei megakadályozták a gasztroélvezetet – eloltatták a tüzet. Az emlékmű azonban megfeketedett, szanálni kell a kárt.

– Polgártársaink a Sreten Stojanović által 1951-ben felállított műalkotásánál végbevitt cselekedetükkel felelőtlen magatartásukról tettek tanúbizonyságot, a műemlékek védelmét szavatoló törvény által büntetendő viselkedésmódot gyakoroltak – áll a szervezet közleményében.

Felszólították az illetékes hatóságot arra, hogy haladéktalanul azonosítsák és vonják felelősségre az elkövetőket. Emlékeztetőül: az emlékmű talpazatánál tüzet rakó fiatalok nem voltak hajlandóak odaadni az igazolványukat a parkőröknek, akik jegyzőkönyvbe vették a történteket, és feljelentést tettek.

– Felszólítjuk a polgárokat arra, hogy felelősségteljesen és tisztelettel viszonyuljanak a műemlékek iránt, amelyek elődeink hősiességének és áldozatainak állítanak emléket az 1941 és 1945 közti időszakban – hangsúlyozták közleményükben.