2024. április 19., péntek

Járvány utáni szárnybontogatás

Előadássorozat a Szerb Nemzeti Színházban

A belgrádi Atelje 212 három népszerű darabját is megtekintheti az újvidéki közönség május elején. Az Amszterdam című előadást, Maya Arad Yasur izraeli szerző alkotását, Ivo Milošević rendezésében május 6-án 19.30-kor élvezhetjük.

A történet főhőse egy izraeli hegedűművésznő, aki Amszterdamban él. Egy napon a lakcímére érkezik egy 1944-ből származó gázszámla. Ez az esemény egy sor érzést és az identitásával kapcsolatos kérdést vet fel. A Beleegyezés Nina Raine népszerű angol szerző alkotását Nebojša Bradić rendezésében május 7-én 19.30-tól lehet megtekinteni.

A színdarab egy rendkívül erőteljes, fájdalmas, de mégis szórakoztató dráma, amelyben Nemeszisz görög istennő bekerül napjaink kapitalista világába, és mindenkinek megadja azt, ami neki kijár. A történet aktuális témákkal foglalkozik, különös hangsúlyt fektetve a közeli, személyes kapcsolatokra.

Tena Štivičić 64 című színdarabját május 8-án láthatja a közönség Alisa Stojanović rendezésében. A dráma felfedi egy házaspár intimitását, akik összeomlanak az elvárások súlya alatt. A negyvenes életkor határán álló Évának és Dánielnek anyagi tekintetben jól szituáltnak, stabilnak kellene lenniük és készen kell állniuk a családalapításra. Különféle terveikben azonban mindig akadályt jelent számukra az anyagi és egzisztenciális téren megnyilvánuló bizonytalanságuk.

A párnak sehogy sem sikerül gyermeket nemzenie, így mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak. Ennek során felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat, saját magukat és meggyőződéseiket is.

Milovan Filipović, a Szerb Nemzeti Színház drámaigazgatója bejelentette, hogy az imént felsorolt előadások csupán a tervezett színdarabcsomag legelejét jelentik.

– Számunkra rendkívül fontos, különösen most, a járvány okozta kihívások után, hogy lehetőségünk legyen bemutatni mindazt, amit a színházunkban csinálunk. Ezért beszéltük meg az Atelje 212 csapatával, hogy intézményünkben mutassák be a legjobb előadásokat, míg színházunk színészgárdája novemberben fog fellépni náluk – mondta Filipović.

Az Atelje 212 előadássorozata csupán bevezető a Szerb Nemzeti Színház májusi programsorába, amely a Napjaink elnevezésű minifesztivállal és a Sterija Játékok eseményplatformmal folytatódik. Belépőket a színház pénztáránál, vagy pedig az internetes oldalán vásárolhatják meg az érdeklődők 1800 és 2000 dináros áron.