2024. április 25., csütörtök

Húszéves a Vancsesz

Örömteli tagságbővülés a nagycsaládos-szervezetek háza táján

A közelmúltban közgyűlést tartott az idén megalakulásának 20. évét ünneplő Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége, a rendezvénynek ezúttal Topolya adott helyszínt. Az ülésen – a magyarkanizsai és a zentai egyesület távollétében – összesen tíz szervezet képviseltette magát. Amellett, hogy a jelen levő képviselők igyekeztek a gondokat is hangsúlyosan kezelni, örömteli esemény is történt, hiszen bővült a Vancsesz tagsága: felvételt nyert az óbecsei Bóbita Nagycsaládosok Egyesülete. Ez azért is jelentős esemény a szervezet életében, mert mind kevesebb családot tudnak megmozgatni az egyesületek, illetve a rendezvények anyagi hátterét is egyre nehezebb biztosítani. A topolyai összejövetellel kapcsolatban Fodor Zoltán, a szervezet elnöke elmondta, hogy a közgyűlés, vagyis a jelen levő egyesületek képviselői elfogadták a múlt év eseményeiről szóló összegző beszámolókat, a pénzügyi terveket, illetve a programtervet.

– Az óbecsei Bóbita Nagycsaládosok Egyesületének felvételével tizenkettőre bővült a Vancsesz tagságának a száma. A gyűlés arra is alkalmat adott, hogy megvitassuk a szervezeten belül felmerülő problémákat és kihívásokat. A legégetőbb gondjaink egyike mindig a pályázatíráshoz kapcsolódik, ugyanis ezen kiírások feltételei, adminisztrációs lépései mindinkább bonyolódnak és több munkát igényelnek. Mivel az egyesületek keretében önkéntes munkáról beszélünk, ezért igencsak leterheli a szervezetek tagságát. E nélkül a rendszer nélkül viszont nem tudunk működni, hiszen a programjaink alapfeltétele az anyagi háttér biztosítása. Mivel a napi rutin, a családok pénzkereseti forrása, a munkaviszony igencsak leköti az embereket, ezért szervezési problémákkal is szembe kell néznünk, vagyis nincs, aki a programokat összehozná. Ami még fontos, hogy mi már igencsak megérezzük azt, hogy az elmúlt években rengeteg fiatal és frissen összekerült házaspár, kisgyermekes család vándorolt külföldre, és egyszerűen nincs utánpótlás, ami a szervezetek tagságát illeti. Sajnos ebben a pillanatban azt mondhatom, hogy kiöregszenek a nagycsaládos-szervezeteink – kezdte a beszélgetést Fodor Zoltán, aki arról is szólt, hogy a sok megpróbáltatás ellenére ami miatt valamennyi egyesület szívügyének érzi a folytatást, az az, hogy a gyerekek igénylik az oktató, a hagyományokat átadó és a szórakoztató programokat, a közösségi élményt. Ezt bizonyítja, hogy húsvét alkalmával több egyesületben is szerveztek igen sikeres és jó hangulatú foglalkozásokat.

– A Vancsesz készül az anyák napját megünnepelni az előttünk álló hétvégén, továbbá a múlt évben elmaradt a magyarságismereti vetélkedő nyertes kirándulása Zomborba, ezt szeretnénk pótolni május folyamán. Emellett viszont én azt az elvet vallom, hogy ernyőszervezetünknek inkább a háttértámogatást kell megadnia az egyesületek munkájához, a problémák kezeléséhez, és nem feltétlenül programokban kell gondolkodnia – tudtuk meg az elnöktől, aki arról is szólt, hogy jelenleg zajlik a Vancsesz péterrévei székházának az átalakítása. Ezzel az építkezéssel-átalakítással is szeretnék méltón megünnepelni a szervezet létezésének két évtizedét.

– Alkalmasabbá szeretnénk tenni a nagycsaládosházat a nagyobb számú résztvevővel zajló rendezvények megtartására. Az anyagi lehetőségeink jelentős része erre a célra megy el az idén, ez viszont igencsak behatárolja az év programjait és más jellegű terveinket. Ami a legfontosabb, hogy minden kihívás és más elfoglaltság ellenére méltó módon szeretnénk november 5-én Adán megünnepelni a Vancsesz megalapításának a kerek évfordulóját, második évtizedét. Jelenleg zajlik a rendezvény előkészülete, ahova szeretnénk valamennyi olyan egyént, együttműködő partnert és szervezetet meghívni, aki, illetve amely valamilyen módon hozzájárult szervezetünk működéséhez – zárta a beszélgetést Fodor Zoltán.