2024. április 24., szerda

A magyarság vállalására bátorít az RMDSZ

Ha erős, életképes közösségnek látja a román állam a területén élő magyarokat, másképp viszonyul hozzájuk. Ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a romániai népszámláláson, és vallják magukat magyarnak – üzente a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán. Kelemen Hunor közölte: mindenkit arra biztatnak, hogy éljen a népszámlálási kérdőív online kitöltésének lehetőségével, ami május 16-áig adott.

Emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt Romániában 1,26 millióan vallották magukat magyarnak, ez „irányadó szám”. Most ismét ki fog derülni, hány tagot is számlál a közösség. Ez pedig meghatározza a következő tíz év etnikumhoz köthető közpolitikai kérdéseit, a nyelvhasználatot, az anyanyelvi oktatást és az állami támogatás mértékét. A legfontosabb szempont, hogy „erős közösségként lásson bennünket a román állam és erős közösségként lássuk mi magunkat” – jegyezte meg.

Az önkormányzatok mellett szakemberek működnek, akik segítenek a hozzájuk fordulóknak kitölteni a kérdőívet, de az egyházak és az RMDSZ is segít – mondta. Figyelmeztetett egyúttal arra, hogy minden kérdésre válaszolni kell, mert a kérdőív végén vannak az etnikai, vallási identitásra vonatkozó részek.

Az RMDSZ elnöke azt kérte, mindenki vallja magát magyarnak, és jelezte: a kérdőíven alkategóriaként lehetőség van annak megvallására is, hogy valaki székely, partiumi, kalotaszegi vagy széki. Amikor a román államhoz való viszonyukat határozzák meg, magyar közösségként kell megmutatni magukat – tette hozzá.

Kelemen vendége volt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is, ahol megismételte: nagyon fontos, hogy mindenki töltse ki a népszámlálási kérdőívet. Indoklásként megemlítette: annak a személynek az adatait, aki nem tölti ki az ívet online, és nem érik el a kérdezőbiztosok sem, majd „beemelik” más adatbázisokból, ám azok nem tartalmazzák az etnikumra vonatkozó részt. Utalt arra, hogy tíz évvel ezelőtt a romániai lakosság 91-92 százalékát számolták meg, a többiek adatait „beemelték”, etnikai identitás nélkül, s akkor így jött ki az 1,26 millió magyar.