2024. március 28., csütörtök

Gázellátás új forrásokból

Épül a görögországi LNG-terminál – Szerbia is igényt tart a készletek egy részére

Kirjákosz Micotákisz miniszterelnök meghívására a görögországi Alexandrúpoliba látogatott tegnap Aleksandar Vučić szerb államfő, ahol Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel, Dimitar Kovacsevszkivel, Észak-Macedónia miniszterelnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével együtt részt vett egy új cseppfolyós gáz szállítására szolgáló LNG-terminál építési munkálatainak kezdetén.

Az alapkőletételnek nagy jelentőséget tulajdonítottak az egész régióban, a terminálnak köszönhetően a teljes délkelet-európai térségben javulni fog a gázellátás és a gázinfrastruktúra a várakozások szerint. Vučić nyilatkozatában elmondta, hogy az egész Balkán szempontjából lényeges kezdeményezés az új terminál építése, Szerbia előtt is fontos feladatok állnak, elsősorban a Bulgáriával való vezeték-összeköttetés megteremtése. Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy közös erővel lehet a legtöbbet elérni, a régió államai is képesek erre. Köszönetet mondott az Európai Uniónak, amiért mindig hozzájárul a fontos építési projektumok kivitelezéséhez, bejelentette, hogy az Észak-Macedóniával való összeköttetést is Brüsszel finanszírozza majd. A jövőben sok kihívás vár ránk, fogalmazott, nemcsak az energetika terén, hanem az élelmiszer, az ivóvíz és egyéb fontos termékek beszerzése terén is. A kihívásokkal is akkor birkózhat meg a régió, ha együttes erővel válaszol azokra, állapította meg Vučić.

Az alexandrúpoli úszó LNG-terminál hozzájárul az EU azon céljának megvalósításához, hogy mihamarabb megszüntesse az orosz gáztól való függőségét. A projekt révén Görögországban, Bulgáriában és a térség más országaiban új forrásokkal és útvonalakkal bővül a földgázellátás, és javul az ellátásbiztonság is, közölte közleményben meglátásait az Európai Tanács. A projektum értékét 370 millió euróra becsülik. A terminálon tízezer köbméter gáz halad majd át óránként, 170 ezer köbméter gázt tud tárolni. Az úszó terminál 80 százalékos tulajdonjoga a görög Gastrade, 20 százaléka a Bulgartransgaz kezében van.

NEHÉZ TÉL ELÉ NÉZÜNK

Hogy mit jelent pontosan Szerbia számára ez az új infrastrukturális projektum, azt Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter magyarázta el tegnap egyik nyilatkozatában. Mint mondta, a már jövőre működésbe lépő új úszó terminál kapcsán máris folynak a megbeszélések az államok vezetőségei között, elsősorban abban kell megállapodni, melyik ország milyen mennyiségre tesz majd szert az új földgázforrásból, a kapacitások elosztásának megbeszélései vannak folyamatban. Belgrád lényegesnek tartja ezt a projektumot, mert jövőre Szerbia is befejezi az új vezeték építését Nišen és Dimitrovgradon keresztül Bulgária, Szófia felé. Ami még mindig várat magára, az az Észak-Macedónia felé vezető összeköttetés kialakítása, Észak-Macedóniának pedig a Görögországgal való interkonnekció létesítésén kell dolgoznia. Ezáltal a régióbeli országok számára szavatolttá válik a gázzal való ellátottság egyszerre több forrásból is, értékelte Mihajlović. Mint magyarázta, Szerbiának május végéig az érvényes szerződés értelmében ezer köbméter földgázt 270 dollárért szállít Oroszország, de ezzel nem elégedhetünk meg, a szabad piacról is tölti az ország a tartalékait, ott a gáz ára most 1100 dollár. A folyékony gáz ára jelenleg 850 dollár, ami azt jelenti, hogy a földgáz világpiaci áránál alacsonyabb összegért be lehet szerezni. Meggyőződése, hogy Európában a következő időszakban az eddiginél sokkal többet fektetnek majd be a cseppfolyós gáz szállításába, új úszó terminálok létrehozásába, Szerbiának pedig gáztározók építésére kell költenie, hogy növelhesse a rendelkezésre álló készleteket. Más államok területén található tározókat is igénybe kell venni, ki kell bérelni, mutatott rá Mihajlović, mert nehéz tél elé nézünk, s mindenáron biztosítani kell a szükséges mennyiségeket. Tárgyalásokat kell kezdeni Iránnal, Katarral, minden olyan országgal, amelyik szállítani tudna gázt Szerbiába, jelentette ki Mihajlović.

KÉT OROSZ FORGATÓKÖNYV

Az állam a bolgár, észak-macedóniai és görög kormány vezetőségével közösen tárgyalásokat folytat Azerbajdzsánnal is, ahol új gázkészleteket tártak fel, már ma lesz egy magas rangú miniszteri találkozó Szófiában. Ugyanakkor az orosz féllel való tárgyalások is folytatódnak, két lehetséges forgatókönyv szerint: az egyik, hogy egy tízéves szerződést ír alá Belgrád és Moszkva, az ár azonban ebben az esetben biztosan magasabb lesz a jelenlegi 270 dollárnál, de az is megtörténhet, hogy csupán az év végéig hosszabbítják meg a jelenlegi feltételek mellett a megállapodást. Az biztos, hogy az ukrajnai háború, az azáltal okozott energetikai válság nem oldódik meg egyhamar, könnyebb helyzetre csak 2024-ben lehet majd számítani, amikor megépülnek a szükséges összeköttetések a régió államai között. Az illetékes miniszter arról is szólt, hogy a helyzet mérséklése érdekében hamarosan különböző intézkedés-javaslatokkal áll elő a minisztériuma. Az olcsó energia korszaka lezárult, most mindenki azon ténykedik, hogy legyen elegendő gáz, villanyáram, fogalmazott.