2024. április 20., szombat

Több tízezren a tóparton

Gazdag programmal várták Palicson a majálisozókat

Az elmúlt két év főleg a pandémiáról szólt, a Covidról szóló hírek viszont egyre biztatóbbak, így idén végre teljes egészében visszatérhetett a palicsi majálisozás. A programok már szombaton elkezdődtek és ma érnek véget.

A hétvégén az időjárásra nem lehetett panasz. Nem esett az eső, nem volt túl meleg és túl hideg sem. Május elsejére szinte kiürült Szabadka és benépesült Palics. Az autóbuszok csaknem egymást érve szállították ki az embereket.

Ahol csak lehetett autók parkoltak. Sokan a környező településekről érkeztek, sokan külföldről is. A szálláshelyek már napokkal korábban beteltek úgy Palicson, mint Szabadkán. A majálison ezúttal is egyebek közt sporthoz kapcsolódó, szabadidős és szórakoztató programok várták a kicsiket, a nagyokat és a családokat.
Idén is sor került a Trimbire, amelynek lényege, hogy az érdeklődők a Szabadka–Palics távot kerékpárral, görkorcsolyával vagy gyalog tegyék meg.

Akik ily módon választották a testmozgást a légszennyezés helyett, nyereménysorsoláson vehettek részt. A palicsi vitorlásklub regattát tartott, szép látványt nyújtottak fehérlő vitorlák a tó vizén, a repülősklub tagjai pedig panorámarepülésekkel és siklóernyő-bemutatókkal szórakoztatták a látogatókat.

A tó partján sétálókat vásár várta, amelyen kézműves termékeket, dísztárgyakat, ruhaneműket, játékokat és sok minden mást vehettek. Aki megéhezett kedvére válogathatott az ételek bőséges kínálatából.

Speedy, Kamikaze, Rainbow, Enterprise... aki szeretik a lunaparkot, tudja miről van szó. Szerbia talán legnagyobb vidámparkja Palicson volt a napokban. Akiknek nem volt kedvük vagy merszük felülni valamelyik sikoltást kiváltó gépezetre, kipróbálhatták a céllövést vagy a dodzsemezést. A gyerekek is sokat játszhattak, mókázhattak. A lunapark mégis este a legszebb, amikor kigyúlnak a színes fények.

A majálisozásról Dencs Valériát, a Park Palics igazgatóját kérdeztük:

– Igyekeztünk igazi vásári hangulatot teremteni és a látogatók kedvében járni. A lunapark idén tizenegyezer négyzetméteren terült el, de más érdekességekkel is készültünk. A rendezvényen a rendőrség képviselői is részt vettek, nekik is volt egy kiállítópontjuk, ahol a gyerekek rendőrmotornál fotózkodhattak, a nagyobbak pedig kétféle szemüveget próbálhattak ki. Ezek azt szimulálták, hogy milyen az, amikor valaki ital és drogok hatása alatt áll. A cél az, hogy a fiatalokat elrettentse a tudatmódosító szerektől és attól, hogy abban az állapotban vezessenek. A sportosabb életmódot folytatókra is gondoltunk. A Trimbire megközelítőleg kétszázan jelentkeztek, a szervezők nagyon elégedettek voltak. Az állatkertben is sok érdekesség várta a látogatókat. A Vigadó körüli részt szándékosan üresen hagytuk, hogy ott az emberek megpihenhessenek. Arra törekedtünk, hogy a kisebbektől az idősebbekig mindenki megtalálja a magának való tartalmat. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a nagyszámú látogatónak toalettet is biztosítsunk, a homokos strandnál levőt ingyenesen lehetett használni, a Kisvendéglőnél található ugyan fizetős volt, de mobilis illemhelyeket is kihelyeztünk – hallottuk Dencs Valériától.

Idén is óriási volt az érdeklődés az állatkert iránt. Elsején kígyózó sor állt a bejáratnál. Az állatkerti állatok láthatóan nem zavartatták magukat. Heverésztek a kenguruk, szökdécseltek a nagy marák, az alpakák pedig pont olyan kíváncsian nézték az embereket, mint az emberek őket.

Használhatóak voltak a lelátók, a kilátók, és sok volontőr segített eligazodni a látogatóknak. Több kiállítást is felállítottak. Az érdeklődők megtekinthették Király Elvira, Danijela Vojnić Zelić és Mišo Boroš tárlatát, valamint egy szalmakép-kiállítást is, míg a Nézd meg és érintsd meg című edukációs kiállítás keretében strucc- és emutojásokat, állati koponyákat, bőröket és agyarakat láthattak a nézelődők.

Kalandpark is nyílt, ahol a kisebbek és nagyobbak a kötélmászást és az íjászatot is kipróbálhatták. Sonja Mandić igazgató szerint sokat készültek a majálisra és elégedettek a látogatással. Nemcsak az állatok, a szép, zöldbe borult fák és a színpompás virágágyások látványa is vonzotta az embereket. Ott is sokat fotóztak a látogatók, akárcsak a parkban található gyönyörű, virágos területeknél.