2024. április 20., szombat
AUTÓ-MOTOR SPORT

Győzelem vállsérüléssel

A boráról és versenypályájáról híres dél-spanyolországi Jerezben rendezték a hétvégén a MotoGP Spanyol Nagydíját, ahol a Ducati aratta le a babérokat, bár az idei hatodik futamig kellett várni, hogy a bolognaiaknál tényleg a gyári csapat versenyzői szerepeljenek a legjobban. Történt ez aközben, hogy Francesco Bagnaia még mindig komoly vállfájdalmakkal bajlódott a porimaói esése után, Jack Millernek pedig egyre nagyobb nyomás alatt kell teljesítenie, hiszen a gyártó fiataljai, mint Jorge Martín és Enea Bastianini, a jövő évi ülésére pályáznak.

Bagnaia tetemesnek számító, közel fél másodperces előnnyel szerezte meg a rajtelsőséget egy olyan kört futva, amit élete legjobbjának nevezett. Az olasz a rajtnál is megőrizte a vezetést, és a nyomában loholó Fabio Quartararóval együtt alaposan elléptek a többiektől. A francia azonban az egész futam során nem tudott előzési közelségbe kerülni, így Bagnaia fájdalomcsillapítók hatása alatt megszerezte idei első győzelmét.

A verseny az egész mezőnyben szokatlanul kevés akciót hozott, a harmadik helyért hajtó Miller, Marc Márquez és Aleix Espargaró vonatja is csak az utolsó körökben élénkült fel, és végül az Aprilia spanyolja csípte el a dobogót. A noaléi csapat máris idei harmadik pódiumát szerezte meg, ami azt jelenti, hogy a jövő évtől elveszítik a gyengébb gyártóknak járó kedvezményeiket, aminek keretében az elmúlt években több motorblokkot használhattak, és többet is tesztelhettek.

Hat verseny után Quartararo immár egyedül vezeti a bajnoki tabellát, miután Álex Rins ezúttal nem tudott a gyenge rajthelyéről hasonló felzárkózást mutatni, mint egy héttel korábban Portugáliában. Látványos a különbség viszont a Yamahán belül, amelynek motorját neves versenyzői közül egyelőre csak Quartararo tudja megszelídíteni: csapattársa, Franco Morbidelli, valamint a szatellitmotoron ülő Andrea Dovizioso eddig egyaránt csak az alsó pontszerző helyekért tudtak harcolni, és jelenleg csupán a 16. és a 20. helyen állnak a tabellán. Szintén nagy alulteljesítő eddig Maverick Viñales, aki tavaly szeptember óta az Aprilia versenyzője, ám nem tud ott lenni az élmezőnyben Espargaróval.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 41:00,554, 2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +0,2 másodperc hátrány, 3. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +10,9, 4. Marc Márquez (spanyol, Honda) +12,6, 5. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +12,9 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 89 pont, 2. A. Espargaró 82, 3. Bastianini 69, 4. Rins 69, 5. Bagnaia 56 stb.

MENEDÉK A MERCEDESNEK
Monaco utcái máris versenypályává alakultak erre a különleges tavaszi időszakra, ám előbb még az elektromos szériát, a Formula–E-t fogadták egy versenyre, mielőtt a hónap végén az F1 is tiszteletét tenné a hercegségben. A tavaly óta már az itteni teljes vonalvezetést használó mezőnyben jelenleg Mitch Evans szezonja van erős felszálló ágban, aki a két római futam megnyerése után arra készült, hogy a sorozat nyolcéves története során mindössze harmadik emberként három futamot megnyerjen egymás után.

A pole megszerzésével megtette ehhez az első lépést, és a táv első felében az élen is állt, ám a támadó móddal való taktikázások során megkezdődtek a helycserék, amelyek során Jean-Éric Vergne, Pascal Wehrlein és Stoffel Vandoorne is birtokolta a vezetést. Wehrlein éppen az élen állt, amikor műszaki hiba miatt megállt az autója, ráadásul a Porschének dupla csapást jelentett, hogy pár perccel később egy baleset vétlen áldozataként André Lotterer is kiesett.

A táv második felében Vandoorne már kontrollálni tudta a versenyt az élről, és meg is szerezte a Mercedes második idei győzelmét, ezzel önmagát az egyéni tabella élére lőve. A futamon a Mercedes sportigazgatója és F1-es csapatvezetője, Toto Wolff is jelen volt, aki idén egyelőre csak az elektromos szériában örülhet győzelmeknek, ám elmondása szerint a Formula–1-es csapat számára is közeleg a sorsdöntő pillanat, hiszen a következő két nagydíjra érkeznek azok az újítások, amelyektől az élmezőnybe való visszatérést remélik – e hétvégén, az első Miami Nagydíjon kiderül, ez mennyire sikerül.

Ami a Formula–E-t illeti, az elektromos széria már egyre kevesebb szeretetet kap az amerikai kontinensen: pár éve Montreal, most pedig Vancouver fújta le a versenyét egy hónappal a rendezés előtt. A következő állomás Berlin, emellett New York és London is biztos állomások, Jakarta és Szöul pedig hosszú évek tervezése után idén készül először fogadni a mezőnyt.

A napokban bemutatták a sorozat legújabb, harmadik generációs versenyautóját, amelyet a következő szezontól kezdődően fog használni a mezőny. Az autó az elektromos hajtás legújabb fejlesztéseit tartalmazza: az első és a hátsó tengelyt külön motorok hajtják, amelyek együttesen 600 kilowatt teljesítményt nyújtanak, az pedig forradalmi újítás, hogy egyáltalán nincsenek hátsó fékek. Az autó lassítására és megállítására ugyanis maga a motor lesz majd képes regeneratív állapotban.

A Monaco ePrix végeredménye: 1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 51:12,473, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) +1,2 másodperc hátrány, 3. Jean-Éric Vergne (francia, DS) +3,2, 4. Robin Frijns (holland, Virgin) +3,4, 5. Antonio Felix da Costa (portugál, DS) +3,9 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vandoorne 81 pont, 2. Vergne 75, 3. Evans 72, 4. Frijns 71, 5. Mortara 49 stb. Csapatok: 1. Mercedes 120 pont, 2. DS 105, 3. Jaguar 94, 4. Virgin 87, 5. Venturi 86 stb.