2024. március 29., péntek

Tizenkilenc órás lesz a világ leghosszabb repülőútja

Az ausztrál Qantas légitársaság bejelentette, hogy 2025 végéig elindítja a leghosszabb megszakítás nélküli kereskedelmi járatot. A tervezett 19 órás Sydney-London járat lesz a világ leghosszabb járata, írja a b92.net.

Öt év tervezés után a cég bejelentette, hogy a Project Sunrise program keretében 12 darab Airbus A350-1000 típusú repülőgépet rendelt távoli városokba tartó repülésekre. Ezek a járatok 2025 végén Sydneyből indulnak, és később Melbourne-ig is meghosszabbíthatók.

– Az új típusú repülőgépek új dolgokat tesznek lehetővé. Képesek lesznek Ausztráliából közvetlenül a világ bármely más városába repülni – mondta Alan Joyce, a légitársaság vezérigazgatója.

A széles törzsű repülőgépek maximum 238 utas számára tudják biztosítani a repülés élményét, a megszokottnál nagyobb utastérrel, ahol a több órás ülés monotonitása könnyedén megszakítható egy kis mozgással. Alan Joyce vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az A350-1000-es repülőgépek kabinjainak tervezésekor kifejezetten a maximális kényelem volt a fő szempont, legyen szó akár az első-, akár a turistaosztályról.

A Qantas légitársaság 2019-ben kezdte meg a hosszú repülések tesztelését, beleértve a London és Sydney közötti 17,8 ezer kilométeres tesztrepülést, amely 19 óra 19 percig tartott. Ugyanebben az évben egy New York és Sydney közötti, 16,2 ezer kilométer hosszú, valamivel több mint 19 órán át tartó repülést is teszteltek.

Jelenleg a Singapore Airlines rendelkezik a leghosszabb kereskedelmi járattal. A Szingapúrból New Yorkba tartó járat (ami körülbelül 16,7 ezer kilométeres távolság) valamivel kevesebb, mint 19 órás.