2024. április 20., szombat

Megnevezték a felsőoktatás megújításának nyertesét

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a felsőoktatás megújításának nyertese – állapította meg Palkovics László, a magyar innovációs és technológiai miniszter az egyetem új központi könyvtárának és hallgatói központjának tegnapi bokrétaünnepén Budapesten. Utalt arra, hogy az elmúlt évek az egyetemi fejlesztésekről szóltak. Kijelentette: két év alatt 21 korábbi állami intézmény került más fenntartási struktúrába; a modellváltás nemcsak a működés egyszerűsítését jelentette, hanem másfajta finanszírozási rendszert is, aminek abszolút nyertese a BGE, mivel négyszeresére nőtt a támogatása. Hozzátette: a BGE jól szimbolizálja az elmúlt nyolc év felsőoktatási politikáját – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több magyar egyetem kerül a világ ezer legjobb felsőoktatási intézménye közé. Kitért arra is, hogy az idén 2700 milliárd forintot (7 milliárd euró) fordítanak egyetemfejlesztésre, a következő években pedig több ezer milliárd forintos beruházást terveznek.

Heidrich Balázs rektor arról beszélt, hogy a BGE-nek 18 ezer hallgatója van, s így a legnagyobb gazdasági képzőhely, a Pénzügyi és Számviteli Kar pedig – amelynek a hallgatói központja épül – Magyarország legnépszerűbb kara. Elmondta: régi adósságot törlesztenek az új hallgatói központtal és könyvtárral.

Az ünnepségen szintén résztvevő Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár pedig emlékeztetett: a kormány tavaly májusban döntött arról, hogy támogatja a BGE központi könyvtárának és hallgatói központjának fejlesztését. Az állami tulajdonú beruházási ügynökség által megvalósítandó, több mint ötmilliárd forint (13 millió euró) értékű beruházás célja, hogy XXI. századi elvárásoknak megfelelő multifunkcionális létesítmény készüljön el. Hozzátette: a nemzetközi trendekhez illeszkedve modern közösségi tereket létesítenek, amelyek oktatási, tanulási, kutatási és kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra, feltöltődésre is lehetőséget biztosítanak. A hallgatók, oktatók és kutatók már őszre birtokba vehetik a nemzetközi szinten is versenyképes épületet.

@fo = MTI-fotó

@kep = Palkovics László miniszter (balról) a BEG könyvtárának bokrétaünnepén