2024. április 24., szerda

Orbán: Esztergom mindannyiunk otthona

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – jelentette ki a magyar miniszterelnök vasárnap azon szentmise után, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak a helyi bazilikában. Orbán Viktor országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről elmondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tudnak róla. Szerinte Esztergom tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

Emlékeztetett arra, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. „Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk” – fogalmazott.

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne – mutatott rá. Felidézte, hogy a történelem viharaiban a bajok az egykori fővárost sem kerülték el, ám ma azért vagyunk itt – hangsúlyozta –, hogy visszahelyezzük régi rangjába.

Szent István korában Esztergom az ország világi és lelki központja volt, innen sugárzott ki a keresztény misszió, és mindmáig ez a város vallási és kulturális azonosságunk egyik legfőbb hordozója. Ezt már Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek állapította meg a szentmisén elhangzott beszédében. Esztergomról elmondta: az egyházi élet itt összefonódik a kultúrával, iskolavárosként egyházmegyei és szerzetesi iskolák adják itt tovább a keresztény kultúra örökségét fiatalok ezreinek.

Felidézte, hogy Esztergom a középkorban az egyházi kultúra, az írásbeliség, a zenei és a művészeti élet központja volt. Napjainkról megjegyezte: gyakran félelemmel nézzük a világot, ám emlékeztetett arra, hogy a keresztény misszió élharcosainak volt bátorságuk teljesen más kultúrájú, félelmetesnek látszó népek közé menni, Krisztus örömhírét továbbadni. „Nekünk is át kell éreznünk, hogy a missziós küldetés ma is sürgető feladat, minden társadalmi környezetben és minden nép között” – tanácsolta.

Hernádi Ádám polgármester köszöntőjében értékes történelmi pillanatnak nevezte a megyei jogú városi rang elnyerését, amely szerinte összekapcsolja a múltat a jelennel, és a jövőnek is üzen. Kiemelte: Esztergom a Kárpát-medencei összmagyarság egyik jelképe is, amely korábban több mint 900 évig volt megyeszékhely.