2024. március 28., csütörtök

Október 2-re írták ki a boszniai általános választásokat

Október 2-án tartják a boszniai parlamenti és elnökválasztást – közölte az ország választási bizottsága szerdán.

A választást annak ellenére meg kell tartani, hogy az ország vezetésének az utóbbi négy évben sem sikerült végrehajtania a szükséges választási reformot, és még azt sem lehet tudni, milyen forrásból finanszírozzák az országos voksolást, hiszen a 2022-es költségvetést még el sem fogadták a belpolitikai ellentétek miatt.

A központi választási bizottság tájékoztatása szerint a választások kiírását követően a voksolás finanszírozását 15 napon belül biztosítani kell, ellenkező esetben büntetőjogi eljárás indulhat a kormány vagy egyes politikusok ellen.

Október első vasárnapján a boszniai választópolgárok a háromtagú államelnökség szerb, bosnyák és horvát tagját, a szövetségi parlament képviselőit, illetve az országrészek parlamentjeinek képviselőit választják meg.

A választási reformokról már a négy évvel ezelőtti voksolás alkalmával is vita folyt, a horvát nemzeti közösség által kért változtatásokat azonban azóta sem hajtották végre. A horvátok szerint a hatályos választási törvény diszkriminatív, és nem biztosítja a mandátumok igazságos elosztását. Jelenleg például a kantonok a lakosság nemzeti összetételétől függetlenül egy bosnyák, egy horvát és egy szerb jelöltet delegálhatnak a parlamentbe.