2024. március 28., csütörtök

Szlovákia felmentést kér az orosz kőolajra kivetendő uniós embargó alól

Szlovákia felmentést kér az orosz olajra kivetendő bármilyen uniós embargó alól, ha az Oroszország elleni legújabb szankciók között lesz ilyen – közölte kedden a pozsonyi gazdasági minisztérium a Reuters hírügynökség kérdésére válaszul.

Az Európai Bizottság most készíti elő a Moszkva elleni hatodik szankciócsomagot az Ukrajna elleni háború miatt, és várhatóan kedd estére véglegesítik a javaslatot.

Hétfőn két uniós tisztségviselő úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy a bizottság felmenti Szlovákiát és Magyarországot az olajembargó kötelezettsége alól, mert e két ország jelentősen függ az orosz szállítástól. Szlovákia majdnem teljesen csak orosz olajat szerez be, és tartaléka csak 120 napra elég. Magyarország kőolajszükségletének 65 százalékát elégíti ki orosz behozatalból.

Több kőolajszármazék előállítását nem lehet azonnal megoldani, az ehhez szükséges technológiaváltás pénz- és időigényes, ezért Pozsony hosszabb átmeneti időszakot szeretne arra, hogy kiváltsa a vezetéken szállított orosz olajat – tette hozzá a minisztérium válaszában.

Karol Galek szlovák gazdasági államtitkár az orosz gáz importjával kapcsolatban azt mondta: Szlovákia nem fogja megtörni az uniós egységet, ha megállapodás születik arról, hogy semelyik tagország nem fizethet rubelben az orosz gázért, mint ahogy Moszkva követeli. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság „sajnos" nem foglalt egyértelműen állást arról, hogy milyen módon történhet az orosz gázszámlák kiegyenlítése.

Brüsszeli beszélgetéseken először szó volt arról, hogy az EU-szankciók megsértésének minősülhet, ha valamely ország rubelben fizet az orosz gázért, de erről már egyáltalán nincs szó, hiszen a tagországok euróban fizetnek, a Gazprom orosz állam cég pedig már rubelt kap – mondta Galek.