2024. április 20., szombat

Putyin totális mozgósítást hirdethet

Nem nyugszanak a fegyverek Ukrajnában – Az ukrán politikum újabb magyarellenes kitörése

További brit hadieszközök szállítását ígérte a hétvégén Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek. Az orosz és az ukrán fegyveres erők összecsapásai folytatódnak, Donbaszban dúlnak heves harcok – írja a portfolio.hu összefoglalójában. Emellett hangsúlyozza, hogy a héten új EU-s szankciók jöhetnek, a németek állítólag már nem ellenzik az orosz olajembargót. A háború nemzetközi eszkalálódása kapcsán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy Oroszország „nem áll hadban a NATO-val”. Az Egyesült Államok továbbra sem tartja valószínűnek, hogy Moszkva atomfegyvereket vetne be a harcok során. Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret, az ügy miatt hétfőre bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet. A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin elnök totális mozgósítást és a „világ nácizmusa" elleni háborút készül hirdetni.

Az ukrán fél megtörte a fegyvernyugvást a mariupoli Azovsztal acélműnél, az üzem területén lévő állásaiból tüzet nyitott, amire a donyecki szakadár fegyveres erők válaszoltak – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség hétfő este a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás belügyminisztériumára hivatkozva. Az MTI-jelentés szerint az Azovsztal közelében most lövések és gránátrobbanások hallatszanak. A korábban kihirdetett csendrendeletnek köszönhetően a RIA Novosztyi szerint „több száz civil" tudott kivonulni Azovsztal területéről és a közeli városrészekből.

Egy ukrán fegyveres szerint, aki még mindig az Azovstal acélműben tartózkodik, akár 200 civil rekedhetett az épületkomplexum alatti bunkerben. Napok óta tartó sikertelen próbálkozások után hétfőn megtörtént egy többségében nőkből és gyerekekből álló csoport evakuálása, akik Zaporizzsja felé tartanak. A mariupoli acélgyár lett az ukrán ellenállás utolsó bázisa a városban, amelyet az orosz erők ostromolnak.

Magyarországot előzetesen figyelmeztette Oroszország az Ukrajna elleni támadásra – közölte Olekszij Danilov, az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára hétfőn az Interfax beszámolója szerint. A titkár úgy vélekedett, hogy Magyarország még mindig nyíltan vállalja együttműködését Oroszországgal. Ráadásul Vlagyimir Putyin előre figyelmeztette a magyarokat, hogy támadás lesz Ukrajna ellen – állítja Danilov, mondta annak kapcsán, amikor Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségéről és Magyarország esetleges befolyásával kapcsolatos kérdésekről beszélt. A rövid ukrán beszámolókból azonban nem derül ki, hogy állításait egyáltalán alátámasztotta-e valamivel.