2024. március 29., péntek
ANYASAROK

Szülés után hat héttel

Hathetes kontroll – mire számítsunk és milyen kérdésekkel készüljünk?

Tradicionálisan a szülést követő hatodik héten találkozunk leghamarabb nőgyógyászunkkal. A hathetes ellenőrzés alkalmával az anya általános egészségi állapotának felmérése mellett, lehetőség nyílik arra is, hogy bármilyen a szülést követően felmerülő testi, lelki vagy éppen az anyaság más területén adódó problémával foglalkozzunk. Vagyis legtöbb esetben sajnos csak lehetőség lenne, ritkán van azonban rá idő – sokszor még akkor sem, ha magánklinikán intézzük ügyeinket. Az időhiány azonban csak az érem egyik oldala. A másik ok, amiért ez az igen fontos és átfogó találkozó nőgyógyász és friss anyuka között gyakran csak rutinszerűen és gyorsan zajlik az, hogy (bár önhibájukon kívül) maguk az anyukák sem feltétlenül tudják, milyen kérdéseket kellene feltenni, miben kellene segítséget kérni. A teljesség igénye nélkül most sorra vesszük milyen kérdéseken érdemes elgondolkodnunk a hathetes kontroll előtt, mik azok a dolgok, melyekkel kapcsolatban nyugodtan kérhetjük, sőt talán kérnünk is kell orvosunk útbaigazítását.

Erre számítsunk...

Az első és legfontosabb dolog, hogy bárminemű szülés után adódó probléma esetén, nem kell kivárni a hat hetet szülészünk, nőgyógyászunk felkeresésével. Igény szerint, akár pár héttel szülés után is megejthető egy találkozó. Ha bárminemű testi vagy mentális panaszunk van, ami eltér a megszokottól, ne habozzunk felkeresni orvosunkat. Legtöbb esetben a hathetes kontroll teljesen rutinszerű eljárás, melynek során a nőgyógyász ellenőrzi a méh és a méhszáj állapotát, a gátsebeket, hüvelysérüléseket vagy éppen császársebet. Kitér a fogamzásgátlás lehetőségeire, megkérdezi egyébként anyuka, hogy van, esetleg a baba felől is érdeklődik. Ennek oka nyilván az is lehet, hogy a rendelési idő rövid, hiszen alig jut 10–15 perc egy-egy páciensre, még akkor is, ha magánklinikáról van szó. Mégis talán érdemes még az ellenőrzés előtt átgondolni, milyen kérdéseket szeretnénk tisztázni, rangsorolni őket, s ha mindre nem is jut idő, legalább a legfontosabbakat röviden átbeszélni orvosunkkal.

Szülésélmény és a testi felépülés

A találkozó előtt idézzük fel a szülésélményünket, gondoljuk végig mi történt, maradt-e bennünk bármilyen kérdés vagy kétely a nagy nappal kapcsolatban. A szülés intenzív tapasztalás, előfordulhat, hogy nem tudjuk minden részletét pontosan felidézni, s az sem biztos, hogy a történések hevében meg tudjuk jegyezni melyik esemény melyiket követte. Ez a találkozó kiváló alkalom arra, hogy röviden áttekintsük a legfőbb részleteket, s hogy orvosunk elmagyarázza, melyik beavatkozásra miért is volt szükség. Hogy értékes időt takarítsunk meg, erre például sort keríthetünk a sebek ellenőrzése közben is. Mindenképpen érdemes megemlíteni, ha valamelyik heg kényelmetlen vagy esetleg fájdalmas. A seb fajtájától függően különböző módszerekkel csökkenthető a heg körüli bőr érzékenysége, ami javítja a közérzetünket, ezáltal hozzásegít a mentális jólétünkhöz is. Hihetetlen, de sokszor a legkisebb részlet is igen sokat számít.

Amire még mindenképpen érdemes rákérdezni orvosunknál az a kismedencei izmaink és a hasfalunk állapota. Várandósság alatt a kismedence izmait igen nagy terhelés éri. Az egyre növekvő súlytöbblet, majd maga a szülés folyamata elgyengítheti ezt az egyébként is elhanyagolt izomcsoportot. Ugyanez érvényes a hasfal izmaira is. Ha bármilyen panaszunk van – szétnyílt hasfal, köldöksérv – mindenképpen említsük meg orvosunknak. Akár meg is kérhetjük, ellenőrizze a hasfal állapotát. Vizelet-visszatartási problémákkal már várandósság alatt is találkozhatunk, szülést követően pedig nagy eséllyel tapasztalunk ezzel kapcsolatos kellemetlenségeket. Fontos lenne orvosunk tudtára adni, ha bármilyen elváltozást észlelünk a széklet- és/vagy vizelettartás, illetve ürítés során, mert ezek a panaszok is a kismedencei izmok állapotáról árulkodnak. Továbbá a szülést követően gyakran jelentkezhetnek olyan problémák, mint az inkontinencia vagy aranyér, melyeket jobb mielőbb kezelni.

Fontos a mentális jólétünk!

A szülést követő hatalmas testi és lelki változások érzelmi hullámvasút formájában jelentkeznek. A legtöbb esetben ezek a hormonális változások generálta hangulatingadozások maguktól is elmúlnak. Ha azonban hosszabb ideig is fennállnak (mondjuk éppen a hathetes kontroll idején is), érdemes megemlíteni orvosunknak. Laikusként nehéz lehet megállapítani, mikor van szükség szakember segítségére. A szülést követően a nők 50–85%-át érinti a baby blues, az a lehangoltsági állapot, melyben az anyák érzékennyé, érzelmileg instabillá válhatnak. A szülés utáni depresszió azonban egy olyan jelenség, amelynek leküzdéséhez érdemes bevonni egy szakembert. A posztnatális depresszió az anyák mintegy 10%-át érinti. Leggyakoribb és legfeltűnőbb jeleit akár mi is felismerhetjük – ilyenek az örömtelenség, érdektelenség, szorongás, alvászavarok, félelmek, bűntudat érzése. Ha bármelyik tünetet tapasztaljuk, kérjünk segítséget.

Egyéb kérdések és átbeszélnivalók

Ha várandósságunk előtt vagy alatt sportoltunk, a hathetes kontroll tökéletes alkalom arra, hogy kikérjük orvosunk véleményét a folytatást illetően. Az, hogy milyen formában, s milyen intenzitással tudjuk folytatni a sportolást sok tényezőtől függ. Mindenképpen várjuk meg, míg nőgyógyászunk zöld utat ad. A sporthoz hasonlóan a szexuális élet újrakezdését is a hathetes kontrollhoz kötjük. Természetesen nincsen kőbe vésve a hathetes határ, s teljesen rendben van, ha valaki úgy érzi, nem várja meg orvosa jóváhagyását, úgy-ahogy az is teljesen természetes, ha másfél hónappal szülés után a szex az utolsó a fontossági sorrendben. Álláspontunktól függetlenül orvosunk meg fogja kérdezni igényt tartunk-e bármilyen fogamzásgátló eszközre, s amennyiben igen, melyik módszer lenne számunkra megfelelő.

Értelemszerűen nőgyógyászunk nem tud mindenre azonnali megoldással szolgálni, segíthet azonban a következő lépés meghatározásában. A helyes iránymutatás pedig életmentő lehet a negyedik trimeszterként is emlegetett gyermekágyi időszakban, ami néha jóval tovább tart, mint hat hét. (Források: Dr. Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos Instagram-oldala (@drbenkovicsjulia), www.semmelweis.hu)