2024. április 25., csütörtök

A művészetek új fellegvára

Gazdag programsorral kezdődött a Jövő zászlajai eseménycsokor

A limáni Kreatív negyedben csütörtökön este megnyílt a Jövő zászlajai elnevezésű, háromnapos programsorozat, amelynek során mintegy hetven eseményt tartanak meg.

Húsz európai ország több mint kétszáz művésze mutatja be tehetségét, a közönségnek lehetősége nyílik kiállításokat, divat- és cirkuszi bemutatókat, különböző előadásokat megtekinteni. Az érdeklődők önmagukat is próbára tehetik műhelymunkák és számos más aktivitás által biztosított programok keretében.

A helyszínen négy színpadon különböző zenei stílusokat képviselő koncerteken vehetünk részt, hazai és külföldi előadók lépnek fel, olyanok, akik Olaszországból, Hollandiából, Ausztriából, Észtországból, Horvátországból, Szlovéniából, Luxemburgból és Magyarországról érkeznek.

A Műhely névre keresztelt alkotócsarnok felújítására 1,3 millió eurós támogatást kaptunk az Európai Uniótól (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Műhely névre keresztelt alkotócsarnok felújítására 1,3 millió eurós támogatást kaptunk az Európai Uniótól (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az ünnepélyes megnyitóünnepségen többek között jelen volt Miloš Vučević polgármester is, aki ott úgy értékelt, hogy az egykori Kínai negyed Kreatív negyeddé történő átformálása kezdetben kivitelezhetetlen feladatnak tűnt. Szerinte ennek ellenére mostanra már egyértelműen körvonalazódik a város új, kulturális központja

– Ez az új, művelődési központ mostanra már életre kelt, megkezdődött itt az újabb értékek megteremtésének folyamata. Gratulálok mindazoknak, akik hittek ebben az elképzelésben, azoknak, akik továbbra is szorgalmasan és odaadóan dolgoznak a terv megvalósításáért. Köszönetet mondok az Európai Unió szerbiai képviseletének is azért a támogatásért, amelyet az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa 2022 projekt megvalósításához nyújtottak, valamint azért az 1,3 millió eurós anyagi segítségért is, amit az egyik, itt lévő létesítmény felújítására biztosítottak. A köztársasági és a tartományi szintű támogatásoknak köszönhetően a Kreatív negyed épületeibe több mint 10 millió eurót ruházunk be, az eredmény pedig Európában is példaértékű lesz – fogalmazott Vučević.

A csütörtök esti bulin ott volt Miloš Vučević polgármester is, munkatársaival (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A csütörtök esti bulin ott volt Miloš Vučević polgármester is, munkatársaival (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Mateja Norčič Štamcar, az Európai Unió szerbiai képviseletének nagykövet-helyettese gratulált Újvidéknek az Európa Kulturális Fővárosa címhez, a nyugat-balkáni régióban, amely még nem tagja az Uniónak, városunk elsőként kapta meg ezt. Szerinte is a cím nagy dicsőség a tartományi székváros számára.

– Egy lélegzetelállítóan szép kialakítású teremben nyithattunk meg egy hetven éve működő intézmény által megszervezett, új és régi gyermekrajzokat bemutató kiállítást. A városnak ez a része fokozatosan a kultúra és az ifjúság új központjává alakul át. Az EU sokat fektet be a fiatalok támogatásába, hiszen ők azok, akik kreatív és újszerű módon fogják alakítani jövőnket. Az unió továbbra is támogatóként fog részt venni Újvidék és Szerbia fejlődésében – hangsúlyozta Norčič Štamcar.

A programsorozat első estjén a közönség megtekinthette az Elmenni vagy maradni című kiállítást a Suba platón (a Szabadság híd feljárója mellett lévő zászlópark, ez az első, ilyen jellegű köztéri galéria). A már említett gyermekrajztárlat a Rajzok utazása az időben címet viseli, a Műhely (Radionica) nemrégiben felújított helyiségében nyílt meg, a Különbözőségek elnevezésű, kortárs művészi gyakorlatokat bemutató kiállítást is a Gyár (Fabrika) épületében nézhetjük meg. Az Ők élnek című kiállítás a fiatalok mindennapjait mutatja be, amit a Raktár (Magacin) helyiségében tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Rajzok utazása az időben című tárlaton Kiss Butterer Márta rajztanárnő diákjainak alkotásait is megtekinthetjük (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Rajzok utazása az időben című tárlaton Kiss Butterer Márta rajztanárnő diákjainak alkotásait is megtekinthetjük (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A jazzmaraton zenei programjai a négyes számú színpadon folynak, csütörtökön este Marko Louis lépett fel. A Jövő zászlajai programsorozat zárónapjának programjáról a novisad2022.rs internetes oldalon kaphatunk bővebb információkat.