2024. március 29., péntek

Jelentősen felértékelődött az agrárium szerepe

Keresettek a szakemberek a mezőgazdaságban – Nyílt nap a topolyai mezőgazdasági középiskolában

Nemcsak a község általános iskoláinak nyolcadikosai és azok szülei, hanem még az óvodások is kilátogattak a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon környékére, ahol megismerkedhettek az oktatási intézmény kínálatával. A község falvainak iskoláiból szervezetten, ingyenes autóbuszokkal érkeztek a diákok. A jó hangulatban zajló rendezvényen állatokat simogathattak, megnézhették, hogyan zajlik a birkanyírás, pótkocsin „utazva” a diákotthon környékét is megtekinthették, bemehettek a tavaly átadott kollégiumba. A szabadban egy alkalmi miniállatkertet is berendeztek, a tantermek egyikében sakkozni, a tornateremben pedig pikádózni is lehetett.

Dr. Horváth Zsolt igazgató kiemelte, hogy tavaly óta már diákotthon is működik az iskola keretében. Hozzátette, hogy ott a másik két topolyai középiskola diákjait is elhelyezik, de a legtöbben az ott lakók közül a mezőgazdasági iskolában tanulnak. Mivel a legmagasabb, úgynevezett A1 kategóriába sorolták be a diákotthont, valamivel több, mint 6000 dinárba kerül az elszállásolás, ami magában foglalja a napi három étkezést is a korszerűen felszerelt ebédlőben.

Az igazgató elmondta, hogy volt egy olyan időszak, amikor lenézett volt és egy kicsit háttérbe szorult az agrárium. Az utóbbi évek trendjei és történései viszont oda vezettek, hogy az ágazat jelentősen felértékelődött. Ma már ismét stratégiai szempontból fontos ágazatként tekint rá mindenki. Nem mellékesen a jövedelmezőség is magas szintű, érdemes a mezőgazdasággal foglalkozni, érdemes oda befektetni, mert hasznot hoz. A képzett szakemberek elhelyezkedésével sincs gond, inkább a szakemberhiány jelent már problémát. Aki valóban dolgozni szeretne, az jóformán azonnal el tud helyezkedni, ugyanakkor a továbbtanulás szempontjából is megszerezhetik a középiskolában a szükséges alapokat.

A mezőgazdasági iskola jóváhagyott iratkozási terve szerint a négyéves, általános mezőgazdasági technikusi szakon 30 tanuló tanulhat magyar nyelven, a szintén négyéves állategészségügyi technikusi szakon is 30-30 tanulót várnak magyar és szerb nyelven. Élelmiszeripari technikusi szak csak magyar nyelven nyílik 30 tanulóval. Mezőgépkezelőnek a hároméves szakon 15 tanuló tanulhat, a sütőipari tanulói szakon pedig pékeket képeznek magyar nyelven, és szintén 15 tanuló felvételére van lehetőség. Szerb nyelven szakács és felszolgálói szakot indítanak 15-15 diákkal. Ez újdonság most az intézmény kínálatában, ilyen szakok eddig nem voltak.

Az igazgató elmondta, hogy haladni szeretnének a korral, nyitottak az újdonságok iránt, ezért hamarosan a precíziós mezőgazdaság szükségleteire is képezni fogják a tanulókat, új tantárgyak keretében, melyek ötvözik a mezőgazdaság és az informatika területét. Kiemelte még, hogy a tangazdaság fontos része az iskolának, ahol gyakorlati tudást szerezhetnek a diákok. A tartománytól idén is 2,3 millió dinárt nyertek pályázati úton, amit a felszerelés korszerűsítésére fordítanak majd.

Az iskola minden dolgozója készült a nyílt napra, vetélkedőket szerveztek, nyeremények is voltak, igazán színes volt a program. Az iskolában jelenleg 26 osztályban több mint 400 diák tanul. A diákok körében az állategészségügyi szak a legnépszerűbb, mintegy 180-an tanulnak ezen a szakon. A gyerekekkel hét állatorvos dolgozik, tehát szakemberektől sajátíthatják el az állatorvoslás fortélyait