2024. április 19., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között

Csütörtökön a temerini Tájházban tartották meg a XXVII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny közép-bácskai elődöntőjét, amelyet ezúttal is a Szirmai Károly Közkönyvtár szervezett.

A szakadó eső ellenére is vidám hangulatban zajlott a verseny, a kis mesemondók közérzetét nyilvánvalóan az is befolyásolta, hogy a pandémia után ismét élőben találkozhattak. Az 5–14 éves jelentkezők négy kategóriában mérték össze tudásukat, az óvodások, első és második osztályosok, harmadikosok és negyedikesek, végül a felsősök korcsoportjában.

A díjazott mesemondók (Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

A díjazott mesemondók (Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

Az óvodások és a felsősök kategóriájában az előző évekhez hasonlóan gyér volt az érdeklődés, előbbiben kettő, utóbbiban egy előadót hallhattunk. A legtömegesebb az idén is az alsósok korosztálya volt.

A négy tagú zsűri – Lukács Sára logopédus (a zsűri elnöke), Ádám Csilla újságíró, Balogh Emőke logopédus és Kantár Faragó Szilvia magyar nyelv- és irodalomtanár vállalta azt a nehéz és hálátlan feladatot, hogy az erős mezőnyéből minden kategóriában kiválassza azt az egy továbbjutót, aki május 28-án részt vehet a központi döntőn, Zentán.

Minden versenyző dicsérő oklevélben részesült, hiszen – ahogy a rendezvényen elhangzott – sok munka van az mögött, hogy valaki megtanuljon és előadjon egy mesét, de még jelentősebb azon küldetés, amely őseink szájról szájra szálló mesét eljuttatják hozzánk. Remélhetőleg a felnövekvők is továbbadják majd az ő gyermekeiknek, így képez a népmese hidat a múlt a jelen és a jövő között.

A zsűrié a leghálátlanabb feladat (Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

A zsűrié a leghálátlanabb feladat (Fotó: Garbac Sarolta felvétele)

A XXVII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny közép-bácskai elődöntőjének továbbjutói: Deák Dávid (óvodások kategóriája), Vortity Anasztászia (első és második osztályosok kategóriája), Varga Laura (harmadikosok és negyedikesek korcsoportja), Szél Benedek (felsősök kategóriája).