2024. április 20., szombat

Egy dinárjába se kerül a városnak

Elkészülhet a Királyhalma, Hajdújárás, Ludas és Nosza ivóvízhálózatának bővítésére és kiépítésére vonatkozó tervdokumentáció

Pénteken dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója megtekintette Királyhalma ivóvízkezelő létesítményét. A megtekintés után megtartott sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint bejelentette, hogy hamarosan elkészülhet a királyhalmi ivóvízhálózat bővítéséről, valamint a hajdújárási, ludasi és noszai ivóvízhálózat kiépítéséről szóló tervdokumentáció.
– A királyhalmi víztisztító 2015 óta üzemel. Elmondható, hogy Királyhalma 30–40 százaléka van lefedve ivóvízhálózattal. Ugyanakkor Hajdújárás, Ludas és Nosza esetében ez gyakorlatilag nulla százalék. Viszont egy örvendetes hírrel érkeztünk ide a víztisztítóhoz, mégpedig, hogy hosszú évtizedek után e négy település ivóvízhálózat bővítésére és kiépítésére vonatkozó tervdokumentációjának elkészítésére sikerrel pályáztunk. Fontos kiemelni, hogy ez Szabadka Városnak egy dinárjába nem fog kerülni, ugyanis a magyarországi innovációs és technológiai minisztérium igazgatása alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ pályázatán sikerült elnyerni 160 ezer eurót, annak érdekében, hogy Királyhalmán bővítésre, Hajdújárás, Ludas és Nosza esetében pedig kiépítésre kerüljön az ivóvízhálózat. Azt gondolom, hogy a helyiek teljes joggal mondják azt évtizedek óta, hogy nem normális az, hogy nincs ivóvizük. Most az első komoly lépést sikerült megtennünk, hogy legyen ivóvíz. Miután elkészül a tervdokumentáció, elkezdhetjük felkutatni a forrásokat a kivitelezésre. Meggyőződésünk az, hogy Szabadka Város területén ez a vidék lehet az egyik leggyorsabban fejlődő, a határ közelsége, a vasútfejlesztés, az idegenforgalmi lehetőségek, valamint a Palicsi- és a Ludasi-tó közelsége miatt. A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egyébként más szabadkai projektumokat is támogatott a közelmúltban. Az egyik ilyen projektum a Palicsi-tó vizének megtisztítására, a másik pedig az egykori Zorka gyár területének megtisztítására irányult – nyilatkozta a sajtónak dr. Pásztor Bálint.


Sugár György a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy Királyhalma ivóvízhálózat-bővítésének megtervezésekor több dologra is oda kell figyelniük a szakembereknek.
– Királyhalma egy specifikus terület. A vízművek jelenleg itt szolgáltat ivóvizet. Nagyából a település egyharmadát fedi le a hálózat. Ami Királyhalmára jellemző, hogy itt a legmagasabb az arzéntartalom, megkockáztatom, hogy egész Vajdaságban. Körülbelül hússzorosa a megengedett értéknek. Ezt a tervezéskor figyelembe kell venni. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a lakosság nagy része gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ami öntözést igényel. Itt ezért a nyári fogyasztás háromszorosa a télinek. A hálózat mellett egy ivóvízkezelő létesítményt is be kell tervezni, mert a meglévő sem kapacitásban, sem technológiailag nem felel meg, hogy egy mikrorégiót ellásson – magyarázta a vízművek igazgatója.