2024. április 16., kedd

Harminc véradóval számoltak

Adán önkéntes véradó napot tartottak

A Vajdasági Vérátömlesztő Intézet a Vöröskereszt Ada községi szervezetének közreműködésével véradó napot rendezett péntek délelőtt Adán a humanitárius szervezet épületében. Dr. Neda Kocić általános orvos, a véradást végző egészségügyi csapat vezetője elmondta, hogy reményei szerint legalább harminc egység vért sikerült összegyűjteniük.

– Jelenleg a legnagyobb gondot az általános vérhiány okozza minden vércsoportban. Különösen nagy örömmel fogadjuk azokat a véradókat, akik negatív Rh-faktorral rendelkeznek, köztük is a nulla negatív vércsoportú önkénteseket, akik univerzális véradónak számítanak minden vércsoport számára. Miután a koronavírus-járvány visszaszorulóban van, és megkezdték a műtéteket, állandó vérhiány van Újvidéken és a tartomány egész területén. Mindennap gyűjtjük a véregységeket Vajdaságban, hogy biztosítsuk a transzfúziós állomások számára az utánpótlást. A május elsejei ünnepek alatt nem fogunk dolgozni, viszont a következő héten folytatjuk a munkát, hogy ne legyünk nagy lemaradásban – nyilatkozta az orvos.

Dr. Neda Kocić elmondta, hogy a véradás lehetséges a koronavírus elleni védőoltás felvétele mellett, valamint a koronavírus okozta betegségből való kigyógyulás után. Kiemelte, hogy mindazok, akik Pfizer–BioNTech vagy Sinopharm védőoltást vettek fel, bármikor adhatnak vért. Viszont akik Szputnyik V vagy AstraZeneca vakcinában részesültek, nekik a védőoltás felvétele után még két hetet kell várniuk a véradásig. Akik enyhébb tünetekkel vészelték át, és kigyógyultak a megbetegedésből, számukra a karantén utáni egy hónap elteltével engedélyezett a véradás. Viszont akiknek volt tüdőgyulladásuk is, nekik három hónapot kell várniuk a véradással.