2024. március 28., csütörtök

Színvonalas szakképzés várja az elsősöket

Az adai Műszaki Iskolában elektrotechnikai, gépészeti és építészeti szakterületen hat elsős osztály nyílik

Az adai középiskolában a 2022/23-as tanévben 180 elsős diák kezdheti meg tanulmányait, akik szeptembertől öt szakon tanulhatnak magyar nyelven, illetve egy szakon szerb nyelven. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a Műszaki Iskolában az új tanévben hasonló szakok megnyitását tervezik, mint a korábbi években, amit azonban még jóvá kell hagynia az oktatási minisztériumnak is. Kiemelte, hogy bíznak abban, hogy a minisztérium a közeljövőben jóváhagyja a tervezett szakokat, amelyeket az idén is sikerül szépen feltölteni. Megjegyezte, hogy a jelenlegi körülmények között 120–130 elsős beiratkozásával már teljes mértékben elégedettek lennének a középiskolában.

– Az adai Műszaki Iskolában a 2022/2023-as tanévben 180 tanulót várunk, közülük 150 tanulót magyar tannyelvű tagozatra, 30 tanulót pedig szerb tannyelvű osztályba. A középiskolában hasonló oktatási profilok megnyitását tervezzük, mint amilyenek az előző tanévekben működtek – magyarázta Gilice Hilda. – A számítógépes vezérlés technikusa, vagyis a CNC-technikus szak nyílik magyar nyelven. Ez négyéves képzés, amire 30 tanulót várunk. A mechatronikai technikus szak szintén négyéves képzés, amelyet 30-30 diák számára hirdettünk meg magyar és szerb nyelven is. A számítógépes elektrotechnikus szak magyar nyelven nyílik, ami négyéves, és 30 diáknak biztosít helyet. A hároméves képzésre magyar nyelven 30-30 tanuló várunk a fémmegmunkálógép-kezelő szakra, valamint elsődleges építkezési munkák operatőre oktatási profilra. Az utóbbiak ácsok, kőművesek, betonozók, térburkolók és betonvasszerelők lesznek. Ez a hagyományos ács- és kőművesszakképzést jelenti, csak teljesen más megnevezéssel, miután az új tanmenet megjelenésével megváltoztak az oktatási profilok nevei. A fémmegmunkálógép-kezelő szak elnevezése is magyarázatra szorul, mert sokak számára nem egyértelmű, hogy ők lesznek majd a CNC-esztergályosok, a CNC-marósok és a CNC-köszörűsök. A középiskolánk odafigyel arra is, hogy ezen oktatási profilok elsajátításához a legmodernebb oktatási eszközöket biztosítsuk. Vásároltunk egy oktatórobotot a mechatronikai szakra, valamint programozható logikai vezérlőket és mikrokontrollereket a mechatronikai és az elektrotechnikai tanulóknak, illetve rendelkezünk CNC-marógéppel és CNC-esztergagéppel. Nagyon odafigyelünk arra, hogy minden tárgyi feltételt és a legmodernebb taneszközöket biztosítsuk a tanulóink számára, valamint arra is, hogy kiváló szakemberek vezetésével színvonalas gyakorlati oktatásban részesüljenek. A tanulók a gyakorlati oktatást az iskola tanműhelyében kezdik meg. Majd amikor már rendelkeznek megfelelő alapképzésekkel és alaptudással, akkor a helyi vállalatokban szerzik meg a további gyakorlati tudást, illetve mélyítik el ismereteiket mind a három szakterület esetében – nyilatkozta a középiskola igazgatója.

Az adai Műszaki Iskolában a szakok meghatározásánál figyelembe veszik, hogy a korábbi években hány tanuló iratkozott a tervezett oktatási profilra, valamint milyen igényekkel jelentkeznek a helyi vállalatok, és milyen irányba mutat a jövő gazdasága. Gilice Hilda kiemelte, hogy a mechatronikai és az elektrotechnikus szak a jövő szakmáját jelenti a számítógépek vezérelte világban, valamint a fémmegmunkálásnak is nagy jövője van. Elmondta, hogy a CNC-technikusok a munkadarabról 3D-s modellt készítenek, amelyet a műszaki dokumentációhoz, programhoz alkalmaznak. A műszaki rajz alapján előgyártmányt és szerszámokat választanak, elkészítik a műveleti tervet, a gyártáshoz kidolgozzák a CNC megmunkáló programot. A fémmegmunkálógép-kezelők elsajátíthatják CNC- és hagyományos szerszámgépek kezelését. A számítógépes elektrotechnikusok operációs rendszereket telepítenek, számítógépes hálózatokat és mikrokontrolleres rendszereket építenek ki, tartanak karban, és felügyelik a működésüket, valamint programozható logikai vezérlőket telepítenek és programoznak. A mechatronikai technikusok robotkarral is rendelkező gyártósorokat terveznek, szerelnek össze, helyeznek üzembe és tartanak karban, valamint robotokat, programozható logikai vezérlőket és mikrokontrollereket programoznak, illetve egyszerűbb gyártósorok irányítását és követését végző programokat készítenek. Gilice Hilda hozzátette, hogy a kőműves- és ácsszakma hiányszakmának számít, ezért reméli, hogy az elsődleges építési munkák operatőre szakra ugyancsak nagyobb számban jelentkeznek a fiatalok.