2024. április 24., szerda

Pechán József – egy évszázaddal később

Különös alkotásokból nyílt kiállítás a verbászi Kulturális Központban

A verbászi Kulturális Központ Képzőművészeti Galériájában csütörtökön délben Pechán-festményekből nyílt kiállítás, az alkotások az újvidéki Jovan Mandić gyűjteményéből valók. A kiállítás Pechán József halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat része, amelyet a verbászi Városi Múzeum az idén februárban indított Pechán József – egy évszázaddal később elnevezéssel.

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy kivételesen olyan festmények kerülnek bemutatásra, amelyeket eddig soha, vagy nagyon ritkán láthatott a közönség. A kiállítás anyagát – amelyek között a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményéből is helyet kapott néhány alkotás – Ivana Aradjan nagybecskereki művészettörténész állította össze, aki már huzamosabb ideje tanulmányozza a verbászi művész munkásságát.

− Pechán József halálának századik évfordulója alkalmából különböző, már megtartott és jövőbeni programok mellett ma megnyílt a művész festményeiből álló központi kiállítás. Ezen olyan alkotások tekinthetők meg, melyeket évtizedekig nem láthatott a vajdasági közönség. Ezért felkérjük a verbászi és a vajdasági érdeklődőket, a festészet kedvelőit, hogy május 26-áig tekintsék meg a tárlatot – mondta Ivana Aradjan.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Szavai szerint a Pechán-művek iránt, főleg szakmai körökben, hatalmas érdeklődés nyilvánul meg, az idei év pedig minden bizonnyal újra a középpontba helyezi a művész munkásságát. Az a cél, hogy Pechán József minden alkotását felkutassák és egy helyre gyűjtsék össze, a művészettörténészek és -kutatók feladata pedig, hogy minden begyűjtött anyagot újszerűen értelmezzenek.

− Örülök annak, hogy a már bemutatott kiállításokkal és a mostanival emléket állítunk Pechán József munkásságának, mert valóban a legismertebb magyar és szerb festők közé tartozik, és méltóképpen kell megemlékezni róla. Az idei rendezvénysorozat azt bizonyítja, hogy Verbász gondot visel egykori honfitársunkról – mondta a megnyitót követően Bordás Győző, aki 1982-ben könyvet írt Pechán Józsefről és Béláról, majd 2008-ban Duránci Bélával és Németh Ferenccel közösen jelentették meg a Pechán József című monográfiát.

−A második könyvben megpróbáltuk feldolgozni mindazt, amivel Pechán foglalkozott, mert amellett, hogy festett, fényképész, szobrász és zenész is volt. Szerintem megérdemli azt, hogy most, amikor halálának 100. évfordulójára emlékezünk, egy újabb kiadvánnyal tisztelegjünk előtte, méghozzá olyan szövegekkel, amelyek most készülnek – mutatott rá a verbászi születésű író.

Hozzátette, a városban külön bizottság alakult, amelynek az lesz a feladata, hogy az évforduló alkalmából minden hónapban szervezzen egy eseményt, amelyen Pechán Józsefre emlékeznek.