2024. április 18., csütörtök
NŐI KÉZILABDA-EB

Egy csoportban a címvédő norvégokkal

A magyar női kézilabda-válogatott a címvédő és világbajnok Norvégiával, továbbá Horvátországgal és Svájccal került azonos csoportba a novemberi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság sorsolásán. Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság, de az utolsó, amelyet 16 csapattal rendeznek. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.

A csoportkörben a magyar együttes november 4-én, 6-án és 8-án lép pályára. Az első három jut tovább a középdöntőbe, ahol a B csoport első három helyezettjével játszana a magyar válogatott. Ezt a kört november 10–16. között rendezik, ugyancsak Ljubljanában. Onnan az első kettő kerül az elődöntőbe. A győztes kijut a 2024-es párizsi olimpiára, az Eb-ről további két együttes – a 2023-as világbajnokság eredményétől függően – szerepelhet a 2024-es ötkarikás selejtezőn.

„A csoportunk rendben van, de az águnk nagyon erős. Három skandináv csapat és egy rendező, biztosan nem lesz egyszerű" – nyilatkozta Vlagyimir Golovin kapitány, hozzátéve, elemezni fogják az ellenfeleket, hogy minél jobb eredményt érjenek el a tornán.

Megjegyezte, Svájcot egyáltalán nem ismerik, mert ez lesz az első világverseny, amin részt vesz, ennek ellenére szerencsésnek tartja, hogy Svájccal kezdenek, mert fel tudnak készülni a horvátokra. Mint mondta, a szövetség illetékeseivel egyelőre nem fogalmazták meg a konkrét elvárást, de a céljuk az olimpiai kvalifikáció, és bár úgy tűnik számára, hogy „nem lesz olyan egyszerű" az Európa-bajnokságról kijutni Párizsba, mindent megtesznek, hogy az első lehetőséget kihasználják.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása, A csoport (Ljubljana): Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc. B csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia. C csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia. D csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország.

AZ EHF IS ELTÖRLI AZ IDEGENBEN LŐTT GÓLOK SZABÁLYÁT
Az UEFA után az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) is eltörölte az idegenben lőtt gólok szabályát. Az EHF honlapja szerint a versenybizottság kezdeményezését és indítványát elfogadva a végrehajtó bizottság mondta ki a végső szót arról, hogy a következő szezontól a klubsorozatokban és a válogatottversenyeken sem dönthet el továbbjutást a vendégként szerzett több találat. Abban az esetben, ha a gólkülönbség két mérkőzés után egyenlő, a továbbjutásról hétméterespárbaj dönt.

LEKIĆ NYÁRTÓL A FRADIBAN
A szerb Andrea Lekić nyártól a magyar bajnoki címvédő FTC csapatában folytatja pályafutását. A ferencvárosi klub honlapjának híre arra nem tért ki, hogy a 34 éves, világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes irányító mennyi időre kötelezte el magát.

A belgrádi születésű játékosnő a ljubljanai Krimben lett nemzetközileg is elismert játékos, a szlovén fővárosból Győrbe igazolt, ahonnan már BL-győztesként került a szupercsapatot építő Vardarhoz. A klub anyagi nehézségei, majd szétesése után a Bukarest, illetve a Budućnost játékosa volt, míg a most zajló idényben ismét a Krimet erősíti.

A BL történetének összesített góllövőlistáján 889 találattal a harmadik helyen álló Lekić elmondta: már akkor tudta, hogy a nyártól a Ferencvárosban folytatja, amikor a két együttes a BL-ben megmérkőzött egymással a negyeddöntőbe jutásért. „Jó néhányszor játszhattam már a Fradi ellen, szinte mindig telt ház előtt és fantasztikus hangulatban, és őszintén mondhatom, hogy nagy öröm, amikor ilyen közegben léphetsz pályára. Jó érzés, hogy jövőre már a része lehetek a klubnak. Nagyon motivált vagyok, bízom benne, hogy jövőre még jobbak leszünk, és nagy sikereket érünk el" – nyilatkozta.