2024. április 20., szombat

Nem csak az átutazók kedvelt helye

A bácsfeketehegyi Pipacs Villa széles körű kínálattal várja vendégeit

Bácsfeketehegy lakosságának egy részét a kunok kései leszármazottjainak tartják. Őket a 18. században a mai Magyarországról, a Nagykunság területéről telepítették jelenlegi lakhelyükre. Bácsfeketehegy nevének hallatán azonban nemcsak a kunok jutnak sokak eszébe, hanem a korai érésű feketicsi meggy, de akad, aki a Pipacs vendéglőre gondol a falu nevének hallatán.

A villában Standard, Romantic, Deluxe, Comfort+ és Duplex szobák is vannak

A villában Standard, Romantic, Deluxe, Comfort+ és Duplex szobák is vannak

A Pipacs Villa egy családi vállalkozásként indult. A nevét is onnan kapta, hogy amikor a jelenlegi idegenforgalmi komplexumnak helyt adó telket Kelemen László a múlt század 70-es éveiben megvásárolta, a területet pipacsvirágok tarkították. Rind Kelemen Kornélia, a Pipacs Villa jelenlegi vezetője elmondta, hogy az édesapja által épített létesítmény 1978-ban kezdte meg működését. Lassan pedig már húsz év is eltelt, hogy a családi vállalkozásban generáció- és részben profilváltás is történt.

Kezdetben vendéglőként működött. Abban az időben még nem létezett az autóút, melynek közelsége ma meghatározó a létesítmény szempontjából. Abban az időben a közvetlenül a létesítmény mellett elhaladó úton bonyolódott a teljes forgalom. Az E75-ös autópálya le- és feljárójától mindössze pár száz méterre található. Ma már a vendégek elszállásolásán és a kikapcsolódási lehetőségek megteremtésén kívül számos más dimenziója is van a tevékenységi körnek.

Rind Kelemen Kornélia

Rind Kelemen Kornélia

A létesítmény vezetője elmondta, hogy alkalmazkodva a vendégek igényeihez, ma már elsősorban nem étteremként, hanem vendégszállóként működnek. Éltek a különféle pályázati lehetőségekkel. Hazai és anyaországi források felhasználásával bővítették kínálatukat. 2013-ban, egy tartományi támogatásnak köszönhetően felújították a kempingezésre szolgáló részt. 2016-ban pedig a Prosperitati Alapítványnál pályáztak. Az elnyert eszközökből felújították a szobákat. 2017-ben a Bethlen Gábor Alap pályázatán is a nyertesek között szerepeltek. A pénzből a bútorokat is lecserélték. A Prosperitati Alapítvány egy másik pályázatán nyert eszközökből pedig a helyi termékpult kialakítására is sort keríthettek. Már korábban is együttműködtek a helyi termelőkkel, de a termékpult lehetőséget adott a kapcsolatok még szorosabbra fűzésére. Kornélia elmondása szerint ugyanis, aki itt megkóstolta a meggypálinkát, meggybort, meggylekvárt, vagy a helyi méhészek termékeit, az általában azonnal kifejezte igényét, hogy ezekből szeretne hazavitelre is vásárolni. Kínálatukban a helyi pincészetek, méhészetek, kézművesek termékei szerepelnek. A menüsort is úgy alakították ki, hogy a helyi termelőktől beszerzett egészséges alapanyagokból készítik az ételeket. Szerveznek borkóstolókat is a vendégek részére. A villa vezetője kiemelte, hogy például a Fekete Pincészet, vagy a Török Méhészet nem csak helyben ismert, de Vajdaság más helységeiből is szerepelnek helyi termékek a kínálatukban. A Prosperitati Alapítvány támogatásával kialakított helyi termékpulton a nagyobb hozzáadott értékű termékek, az elsődleges mezőgazdasági termények feldolgozásából származó élelmiszerek szerepelnek. Ez a témakör az anyaország által is támogatott gazdaságfejlesztési stratégia fókuszában van. Több ilyen projekt valósult meg az elmúlt években Vajdaság-szerte. Bevezették a helyi termék védjegyet, amely eddig 150–200 termék vonatkozásában került kiadásra. Nemcsak élelmiszerek, hanem különféle kézimunkák, kézműves alkotások is szerepelnek a kínálatban.

A vendégszállóban helyi termékpultot alakítottak ki

A vendégszállóban helyi termékpultot alakítottak ki

SOKAK SZÁMÁRA EZ AZ ELSŐ ITTENI ÁLLOMÁS

Rind Kelemen Kornélia elmondta, hogy a külföldről gépkocsival az autóúton érkező turista sok esetben itt áll meg először pihenni Szerbián belül.

– Mi vagyunk az első állomás, az első benyomásokat Vajdaságról itt szerzi meg rendszerint az átutazó – fogalmazott. – Amikor a „vándort" feketicsi meggypálinkával kínáljuk, szinte azonnal kifejezi igényét, hogy ebből szeretne vinni is. De amikor a reggelihez a meggylekvárt is felszolgáljuk, arra is igényt tart elvitelre is. Így a helyi termékpult kialakításának lehetősége egybeesett a mi előzetes tapasztalatink alapján felvázolt igényeinkkel is – tette hozzá.

A villa különleges rendezvényeknek is helyszíne volt már

A villa különleges rendezvényeknek is helyszíne volt már

Van a komplexum keretében egy infópult is, ahol a vajdasági idegenforgalmi nevezetességekről tudnak tájékoztatót adni. A kempingezők, az átutazók, és általában minden külföldi érdeklődik az iránt, hogy mit érdemes itt még meglátogatni. Ilyenkor az infópultnál prospektusokkal, katalógusokkal, szórólapokkal tudják népszerűsíteni más környékbeli helyek kínálatát, mint amilyen például Palics, Szabadka, Pétervárad, Újvidék, vagy a Tarcal hegy, azaz a Fruška gora. A Pipacs Villa vezetője elmondta, hogy a vendégeik 80 százaléka átutazókból áll, akik egy, vagy esetenként pár napot töltenek el itt. Az ilyen vendégek nem szervezetten utaznak, nem szeretnek másoktól függeni. Akkor szeretnének reggelizni, amikor nekik tetszik, az egyéb igényeit is maga szabja meg az ilyen vendég. A Pipacsban lehetőség van az ilyen igények kielégítésére.

– Nálunk a vendég a saját bevallása szerint otthon érzi magát – fogalmazott Kornélia. Kapacitásuk nincs akkora, hogy egy autóbusznyi embert elszállásoljanak. Erre úgy is lehet tekinteni, hogy sajnos nincs egy busznyi, de úgy is, hogy „jaj, de jó, hogy nincs egy busznyi". Vendégeik ugyanis nem szeretik a szervezett utazások során tapasztalható megkötöttséget, és ez is egyik előnye a helynek – tette hozzá.

A Pipacs Villa vezetője elmondta, hogy a komplexum keretében a nagyteremben szeparék vannak, a reggelit általában ott szolgálják fel. Az első napi étkeztetés svédasztalos teríték formájában történik általában, de más igényeknek is eleget tesznek megbeszélés szerint. A helyi termelőktől vásárolt tojás, tejtermékek, húskészítmények szerepelnek a kínálatban. Egy itteni gyökerekkel bíró ausztráliai család például itt töltötte a karácsonyt. Szánkózást szerveztek számukra, az estéket a kandallós szobában töltötte a család, ahol a gyerekek számára külön játszósarok van kialakítva. Csoportok is érkeznek. Nem ritka, hogy például képzőművészek szerveznek néhány napos alkotótábort, de lehetőség van műhelymunkák, konferenciák megszervezésére is. Időnként anyaországi csoportok is érkeznek, sokszor egy-egy hosszú hétvégére. Ilyenkor rendszerint itt szállnak meg, de Vajdaság más nevezetességeit is megtekintik.

Sportolási lehetőség is várja a látogatókat, a villával szemben teniszpálya található

Sportolási lehetőség is várja a látogatókat, a villával szemben teniszpálya található

A villa harminc, legfeljebb negyven személy elszállásolására alkalmas. Úgynevezett Standard, Romantic, Deluxe, Comfort+ és családok elszállásolására alkalmas Duplex szobáik is vannak. Amíg kezdetekben esetenként közös fürdőszobája volt a szobáknak, mára mindegyikhez külön mellékhelyiség tartozik. Kornélia elmondta, hogy az egy-, két- és háromágyas szobák mellett a Duplexben akár öt személyt, nagyobb családokat is el tudnak helyezni. Ezekben a lakosztályokban van közös nappali, több személy számára nagyon alkalmas. A Deluxe szoba különösen vonzó lehet a luxus iránti igények kielégítésére, hiszen például hidromasszázskád is rendelkezésre áll. A pihenésen, esetleges megalváson túl sportolási lehetőség is várja a látogatókat. A villával szembeni területen teniszpálya található. Igény esetén még személyi edzőt is biztosítanak. A kültéri medence vizét pedig fel tudják melegíteni. A túrázás, a lovaglás lehetőségei mellet még sok más egyéb rekreációs tevékenységet kínálnak.

A kempingezésre alkalmas részen több tíz sátrat lehet felállítani, és lakókocsikat is tudnak fogadni. Folyamatosan őrzött, bekerített parkoló tartozik a területhez. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a görög tengerpartra saját gépkocsival utazó németek, lengyelek, csehek és szlovákok gyakran foglalnak interneten keresztül előre szállást, hogy útközben itt egy-két napig megpihenjenek. Kornélia azonban elmondta, hogy még más kontinensekről, Kanadából, Ausztráliából és Japánból is voltak már vendégeik.

A kültéri medence vizét fel tudják melegíteni

A kültéri medence vizét fel tudják melegíteni

SIKERESEN PÁLYÁZTAK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉRE IS

A Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően sor kerülhetett a fűtési rendszer korszerűsítésére is. Hőpumpa segítségével fűtik, nyáron pedig hűtik az objektumokat. A rendszer ugyanis hűtésre és fűtésre is alkalmas, és egyben a kültéri medencét is fűtik vele. Ennek köszönhetően a kristálytiszta, folyamatosan szűrt víz kora tavasztól késő őszig lehetőséget jelent a fürdőzésre. A rendezvényteremben pedig ötven fő tud kényelmesen elférni. Konferenciák, osztálytalálkozók, csapatépítő tréningek, keresztelő- és születésnapi ünnepségek is helyet kaphatnak. A családon kívül mindössze a néhány tagból álló személyzet látja el a vendéglátóipari komplexum körüli teendőket. Rind Kelemen Kornélia elmondta, hogy manapság a munkaerő nagy kincs. A vendéglátás és a turizmus területén nem lehet mindent gépesíteni. A családtagokra és néhány alkalmazottra hárul minden teendő, de próbálnak alkalmazkodni. Nem könnyű ugyanis úgy vezetni egy ilyen profilú komplexumot, hogy a vendég valóban otthon érezze magát.

Kornélia azt is elmondta, hogy a Pipacs nemcsak a külföldiekre gondol, hanem a vajdasági és azon belül a bácsfeketehegyi lakosokra is, hiszen a villa különleges rendezvényeknek is helyszíne volt már. Amikor a tervekről faggattam, azt mondta, valójában vannak ugyan tervek, de nagyon nehéz kérdés ez most, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai is mutatják, mennyire felülírhatják a terveket a körülmények. Mert, amikor úgy tűnik, hogy érdemes az átutazó turizmusra fókuszálni, akkor lezárhatják a határokat és át kell írni a terveket. Amennyiben mégis az átutazókra „specializálódnak", akkor célszerű lenne egy elektromos töltőállomást is kialakítani a komplexum keretében. Ha ugyanis az átutazó turista elektromos járművel érkezik – ami külföldiek esetében mind gyakoribb – akkor célszerű neki helyben lehetőséget adni a jármű akkumulátorának feltöltésére. Ha viszont a körülmények úgy hoznák, hogy mégis inkább a hazai turizmusra kell majd fókuszálni, akkor a komplexum olyan irányú fejlesztése is célszerű lenne, hogy egyfajta wellnessközpontként is működni tudjon. Bárhonnan is érkezik azonban a vendég a Pipacs Villába, előzékeny fogadtatásban lesz része, megkóstolhatja a meggypálinkát, bőséges adagokat fogyaszthat a házias ételekből, élvezheti a hely varázsát, valamint a létesítmény nyújtotta egyéb lehetőségeket is.