2024. április 25., csütörtök

A magyar film napján kultikus magyar filmek

Április 30-én és május elsején igazi Kánaán lesz a magyar filmek kedvelői számára. A magyar film napja alkalmából ugyanis több csatorna kultikus magyar filmeket tűz a műsorára.

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című krimit, valamint a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt és a Meseautó című filmet Perczel Zita főszereplésével. Az RTL Klubra április 30-án, szombaton 23:50-kor érkezik a Budapest Noir című krimi-dráma, többek között Tenki Réka, Anger Zsolt, Kulka János, Dobó Kata és Kolovratnik Krisztián főszereplésével. Ezt követően másnap, május 1-jén, vasárnap este az RTL Klub 20:05-től adja a Seveled című romantikus vígjátékot Tenki Rékával, Mészáros Bélával, Básti Julival, Mészáros Mátéval, Rezes Judittal, de az alkotásban rövid időre feltűnik Cserhalmi György és Pogány Judit is. Április 30-án az RTLII-n 19 órától érkezik a Brazilok című magyar játékfilm, Farkas Franciska, Nagy Viktor Dániel és Epres Attila szereplésével, 23:20-tól pedig a 2020-as Zárójelentés című filmet sugározzák, ami az Oscar-, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas rendező, Szabó István filmje, és a főbb szerepekben Eperjes Károly, Börcsök Enikő, Kerekes Éva, Udvaros Dorottya, Andorai Péter és Klaus Maria Brandauer látható.

A késő éjjeli órákban a feketehumorral átszőtt magyar thriller-vígjátékot, az Antal Nimród rendezte Kontrollt tűzik képernyőre 01:50-től. A 2003-as filmben olyan színészek szerepelnek, mint Balla Eszter, Pindroch Csaba, Mucsi Zoltán, Csányi Sándor és Nagy Zsolt – írja a Media.hu.

A TV 2 csoport televíziós csatornái közül a TV2 április 30-án a kora délelőtti órákban a János Vitéz animációs filmet sugározzák, délután pedig Bacsó Péter A tanú című filmje lesz megtekinthető. Május 1-jén délelőtt a Macskafogót nézhetik majd meg a TV2 műsorán. Az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal parodizálja is ezeket a zsánereket. Ugyanezen a napon bemutatják a Csinibaba és Made in Hungária című filmeket is.

A SuperTV2-n szombaton kora délután Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének a filmváltozatát tekinthetjük meg Várkonyi Zoltán rendezésében, ezt követi a Miniszter félrelép Kern András és Koltai Róbert rendezésében, és főszereplésével, majd jön a Goda Kriszta filmje, a BÚÉK. A 2018-as, fordulatokkal teli vígjátékban olyan népszerű színészek kaptak szerepet, mint Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Törőcsik Franciska, Szávai Viktória, Bata Éva, Hevér Gábor és Elek Ferenc. A filmes napot ezen az estén a Coming out című vígjáték zárja, Csányi Sándorral és Tompos Kátyával.

A Mozi+-on a szombaton korán kelők Herendi Gábor 2004-ben bemutatott vígjátékával, a Magyar vándorral indíthatják a napot, ezután pedig Koltai Róbert rendezésében és főszereplésével érkezik a Sose halunk meg. A délelőtti órákban az Egri csillagok lesz műsoron. A Várkonyi Zoltán rendezte, 1968-as kalandfilmben olyan színészlegendák sorakoznak fel a vásznon, mint Sinkovits Imre, Venczel Vera, Bárdy György vagy Bessenyei Ferenc. Kora délután újabb remek irodalmi mű filmes változata érkezik, A Pál utcai fiúk, majd pedig a Zimmer Feri filmet sugározzák.

Végül a Moziverzumon a szombati nap folyamán a Valami Amerika mindhárom része képernyőre kerül, melyek délutántól egészen a késő esti órákig lesznek láthatók. Herendi Gábor mozijában olyan népszerű színészekkel találkozhatnak a nézők, mint Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Csuja Imre, Tompos Kátya, Faragó András vagy Thuróczy Szabolcs.

Április 30-án a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megünnepli a magyar film napját. E jeles nap a 121. évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn.