2024. április 19., péntek

Élményekben és nevetésben gazdag produkciók

Három társulat előadásával zárult az amatőr színészek találkozójának versenyprogramja

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának utolsó versenynapja a nagy visszatérők előadásával kezdődött, ugyanis mindenki örömére idén újra színpadra lépett a muzslyai társulat, akiket utoljára 2016-ban láthatott a közönség. A szemlére Győri Domonkos A szivaros című kétszereplős abszurd tragikomédiával érkeztek.

– Nagyon aktuálisnak találtuk a darabot. A két főhős egy körforgást jelenít meg: van egy üldözött és egy üldöző személy, és a szituáció dönti el, hogy éppen melyik van helyzetelőnyben. Az előadás nagyon jól szemlélteti, hogy ha nem tanulunk a másik hibájából, akkor velünk is megtörténik ugyanaz a szituáció – mondta Kósa Zoltán, a produkció rendezője és egyik szereplője, aki hozzátette, jó érzés visszatérni a szemlére, annak ellenére is, hogy kevés tagjuk van.

A muzslyaiak előadását követően a tóbai színjátszók léptek színpadra, akiktől már megszokott, hogy vidám percekkel örvendeztetik meg a közönséget. Idén Karinthy Frigyes A bűvös szék című komédiáját vitték színre. Lackó Farkas Erzsébet, a színjátszó csoportvezetője és az előadás rendezője elmondta, nehéz volt összeegyeztetni a próbákat, de végül sikerült húsvét vasárnapján bemutatni a darabot. Minden bizonnyal megérte a sok fáradozást, hiszen a közönség sok nevetéssel és tapssal jutalmazta előadásukat.

Az estet záró fellépők a kupuszinai (bácskertesi) Sturcz Sándor Színjátszó Csoport volt, amely tagjai élőzenés bohózatukkal varázsolták el a közönséget. A társulat Nóti Károly és Fényes Szabolcs Nyitott ablak című vígjátékát adta elő. 

– Előadásunk a boldog békeidőkben játszódik Zomborban, de a hangulat egyáltalán nem békés, ádáz küzdelem folyik a kisváros polgárai és a bevonuló hadsereg között. A konfliktust a város cselédlányai és a bakák közötti viszonyok okozzák, illetve az ebből született gyerekek, ugyanis ebben az időben megsokszorozódott a törvénytelen gyermekek száma. Valójában ez egy zenés bohózat tele poénokkal, amelyre azért esett a választásunk, mert szerettünk volna könnyed, szórakoztató előadással kedveskedni a közönségnek – emelte ki Molnár József, a színjátszó csoport vezetője és az előadás rendezője.

Az amatőr színjátszók szemléje szombaton ünnepélyes díjkiosztó gálával zárul. Ezt követően a közönség a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékát, a nagysikerű Klamm háborúja című monodrámát tekintheti meg, melynek szereplője László Sándor. A előadás 19 órától a temerini színházteremben tekinthető meg. A belépés díjmentes.