2024. március 28., csütörtök

Blinken: Az amerikai diplomaták a lehető leghamarabb vissza akarnak térni Ukrajnába

Amerikai diplomaták terveket készítenek, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessenek Ukrajnába – jelentette ki vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője nem sokkal korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tanácskozott, akinek elmondta, hogy az Egyesült Államok „a lehető leghamarabb vissza akar térni Kijevbe". Hozzátette, hogy ennek előkészítésére diplomaták rövid időn belül előzetes látogatást tesznek a háborús pusztítás által megkímélt nyugat-ukrajnai Lviv városában.

Az amerikai külügyminisztérium egyébként kedden számolt be arról, hogy az orosz hadművelet nyomán Lengyelországba áthelyezett amerikai diplomáciai misszió egyes tagjai már visszatértek Lviv városába.

Hírügynökségek felidézték, hogy csaknem két héttel az orosz támadást megelőzően a kijevi amerikai nagykövetséget evakuálták, a diplomáciai képviselet egy részét Lviv városába költöztették, mielőtt Lengyelországba helyezték át.

Washington komoly pénzügyi és katonai támogatást nyújt a kijevi vezetésnek az orosz hadművelet elleni védekezésre hivatkozva.