2024. április 19., péntek

Tesla-részvények a Twitterért

Elon Musk, a Tesla elekromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója 4 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, miután hétfőn, április 25-én közölte, hogy megkötötte a Twitter közösségi médiavállalat megvásárlásáról szóló, 44 milliárd dolláros üzletet. Musk már korábban is ajánlatot tett a Twitter megvásárlására és a vállalat magánkézbe vételére részvényenként 54,20 dollárért, összesen pedig mintegy 44 milliárd dollárért. Állítása szerint ő a megfelelő személy arra, hogy felszabadítsa a cégben rejlő lehetőségeket.

Musk a közelmúltban több változást is javasolt a Twitter működésében, ilyen például a tartalmi korlátozások enyhítése, valamint a hamis fiókok felszámolása. A médiavállalat hétfőn elfogadta a milliárdos ajánlatát, de az üzlethez szükség van még a részvényesek és a hatóságok jóváhagyására is. Musk hétfőn a Twitter felvásárlásáról azt írta, hogy a platform a szólásszabadság és a demokrácia alapköve, és amelyen az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket vitatnak meg. A Twitterben óriási lehetőségeket lát, és az eddiginél jobbá szeretné tenni azáltal, hogy új funkciókkal bővíti.

A Tesla részvényesei jelenleg aggódnak, Musk azonban megígérte, hogy nem lesz több eladás. Amerikai elemzők azt gyanítják, hogy az üzletember azért szabadult meg a részvényei egy részétől, hogy fedezze a tranzakció 21 milliárd dolláros saját tőkerészét, amelyet személyesen garantált.

Elon Musk 252,2 milliárd dollár vagyonával jelenleg a világ leggazdagabb embere. A Tesla részvényeinek zuhanása miatt azonban az idén 18 milliárd dollárral csökkent vagyonának értéke.