2024. április 25., csütörtök

Művészi újrahasznosítás

Kiállítás látogatható a VMMI-ben

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában szerda este nyílt meg a művelődési intézet által meghirdetett SALVAGE – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása elnevezésű pályázatra beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás, amely egyben díjátadó is volt. A beérkezett munkákat a Mezei Erzsébet képzőművész-keramikus, Mészáros K. Ágnes kézműves-keramikus és Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának kézművesprogramokért felelős munkatársa összetételű zsűri értékelte és válogatta ki a kiállításra. A szemet gyönyörködtető tárlatot Raffai Judit, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense, a néprajz és kulturális antropológia tudományok doktora nyitotta meg.

A zsűri értékelése szerint első helyezést Koós Dezső adai bőrműves munkái érdemeltek ki, második helyezést a tornyosi Szabó Magda csuhémunkái kaptak, harmadik helyezést pedig a bajsai Szuhankó Ruzsena érdemelt ki nagyon szép gyapjúszőttesével. A pályázat egyik különdíját a zentai Rozetta Kézműves Társaság kapta, a zsűri a zentai egyesület két alkotójának, a zentai Polyák Ilonának és Posztós Zsoltnak a munkáit is kiemelte. Különdíjjal ismerték el a martonosi Zvara Edit csuhémunkáit, az újvidéki Szakács Patrícia fonott alkotásait, illetve Simon Ljiljána alkotásait és a bajsai Szuhankó Sándor csuhéból és gyékényből készült pályamunkáit.

A megnyitón Vázsonyi Csilla, a VMMI könyvtárosa, a projektum koordinátora elmondta, hogy ez a pályázat egy határon átnyúló IPA-projektum része, amelynek az volt a célja, hogy a tárgyi és szellemi örökségünkből olyan elemeket fedezzünk fel, amelyek valaha őseink életmódjának a természetes elemei voltak, ezeket visszatanulva pedig mi egy kicsit fenntarthatóbbá, környezetkímélőbbé tegyük az életmódunkat. A kiírók a kézművespályázatra öltözeteket, egyedi tárgyat vagy kollekciót vártak. A beérkezett alkotások kapcsán Vázsonyi Csilla örömmel mondta el, hogy 95 pályamunka érkezett kézműves egyénektől, illetve csoportoktól, és nem gondolták volna, hogy ilyen sokakat alkotásra ösztönöz a téma. Mészáros K. Ágnes kézműves-keramikus az értékelési szempontokról szólt, és arról, hogy ő maga hogyan igyekszik kiszorítani az életéből a mesterséges anyagokat, és hogyan nyúl vissza a természetes anyagokhoz.