2024. március 29., péntek

Felújítják a tűzoltólaktanyát Topolyán

Új felszerelést is vásárol az önkéntes testület

A tartomány idén is támogatja az önkéntes tűzoltó-egyesületeket. Ebben az évben 51 egyesület pályázott sikeresen felszerelés beszerzésére. A tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárság összesen 20 millió dinárral támogatja a vajdasági önkéntes tűzoltó-egyesületek munkáját. Támogatásban részesült a topolyai Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó-egyesület, valamint támogatást kap a bácskossuthfalvi és a pobedai testület is.

Holló Dániel, a topolyai önkéntes tűzoltótestület elnöke elmondta, hogy a támogatási szerződéseket Újvidéken, a tartományi kormány épületében írták alá. A topolyai önkénteseket tömörítő egyesület is sikeresen szerepelt a pályázaton, ezúttal 220 ezer dinárt hagytak jóvá számukra. A pénzből új egyenruhákat vásárolnak a tagság részére. Hozzátette, hogy az úgynevezett formaruhákról van szó, melyeket a vranjei Yumco cégben varrnak a belügyi titkárság kötelékeihez tartozók számára. Ezenkívül további 850 ezer dinárt hagytak jóvá számukra a belügyi titkárság pályázatán, melynek felhasználására vonatkozóan a napokban írják majd alá a szerződést. Úgynevezett harmadik kategóriás felszerelést vásárolnak rajta: tömlőket, létrákat, pumpákat, szivattyúkat, csákányokat, ásókat, villákat, fejszéket, elosztókat, elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket, valamint bevetés esetén használható védőfelszerelést az önkéntesek számára.

A dr. Hadzsy János nevét viselő testület a Bethlen Gábor Alapnál is sikeresen pályázott. Tavaly hagytak jóvá számukra egy 3 millió forintos keretet. Ebből az összegből sikerült a tűzoltóotthon épületén kicserélni a nyílászárókat, valamint megújították a konferenciaterem padlózatát, emellett a világítás felújítása is megtörtént. A munkálatok már sikeresen be is fejeződtek. Azóta már újabb 1 millió forintot nyertek, szintén a Bethlen Gábor Alapnál. Ebből pedig a közeljövőben a garázs felújítását tervezik.

Holló Dániel figyelmeztetett arra is, hogy tilos a szabadban a tűzgyújtás. Arra figyelmeztette a kirándulókat, hogy körültekintően járjanak el, és tartsák tiszteletben a törvényes előírásokat. Elmondta, hogy hamarosan összehívják a közgyűlést, ahol a tervek szerint díszülés keretében átadják majd a megszerzett tanúsítványokat az önkéntes tűzoltóknak. A közelmúltban megváltoztatott előírások szerint ugyanis a hivatásos tűzoltókhoz hasonlóan szakvizsgát kell tenniük. A nyáron pedig versenyt szeretnének szervezni.

A topolyai önkéntes tűzoltók nagyon aktívak. Tevékenységük már hagyományosan nem csak a tűzoltásra korlátozódik. A katasztrófahelyzetekben mindig ott vannak, ha segíteni kell. Mintegy huszonöt-harminc olyan személy van, akikre bármikor számíthatnak, tehát riasztás esetén mindig rendelkezésre állnak. Az egyesület taglétszáma ugyan ennél sokkal nagyobb, de a többiek időnként a munkahelyi kötelezettségeik vagy egyéb elfoglaltságaik miatt nem mindig bevethetőek. Szerbiában a topolyaiak elsőként kaptak végzést, amellyel rendezték az önkéntesek státuszát az új idevonatkozó törvényekkel összhangban. Az előírások alapján most már lényegében az önkénteseknek is ugyanolyan kritériumoknak kell megfelelniük, és ugyanúgy képzésen kell részt venniük, mint a hivatásos tűzoltóknak. Az elmúlt évek tapasztalatai is megmutatták, hogy krízishelyzetekben különösen nagy szükség van az önkéntes tűzoltótestületre. A topolyai önkormányzat is felismerte a dolog jelentőségét, és minden évben támogatja az önkéntes testület munkáját.