2024. április 23., kedd

A filmes örökség fenntartásáért

Véget ért a Cultcap IPA-pályázat Magyarkanizsán – Megújult a Cnesa

Csütörtök délelőtt a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény moziteremben tartották meg a CULTCAP – A természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségben című projekt zárórendezvényét. Magyarkanizsa község a szegedi Agora Alapítvánnyal együttműködve a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 167.960 euró támogatással valósította meg ezt a közös szakmai projektet 2021. I. 01-je és 2022. IV. 30-a között, amelyből Magyarkanizsa község része 83.714 euró volt. A programnak köszönhetően többek között infrastrukturális beruházásokzajlottak, amelyek során felújították a Cnesa mozitermét.

A program a korábban megvalósított CULTSTREAM projekt folytatása. Az új tervezet a korábbihoz hasonlóan a régió természeti kincseinek bemutatásán túl nagy hangsúlyt helyezett a kulturális örökség lehető legkorszerűbb és legsokoldalúbb megjelenítésére, ezen értékek oktatási és turisztikai célú közvetítésére. A korábbi projektek eredményeit akarták ezzel fenntartani, továbbvinni, új kulturális és multimédia-eseményeket akartak megvalósítani és multimédiás termékeket létrehozni. A programok a régió közös történelmi, kulturális és gazdasági hagyományaira épültek. A munkaprogram központi témája a Tisza folyó és a Magyarkanizsa–Szeged határtérség természeti és kulturális öröksége. A CULTCAP projekt a régió filmes örökségének felfedezésére és bemutatására, valamint a regionális filmkészítés fejlesztésére és a legújabb multimédiás és AR (kiterjesztett valóság) technológiák kulturális bevezetésére fókuszált.
A zárókonferenciát Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg, és kiemelte, hogy a község számára fontosak az IPA határon átnyúló programok, hiszen ezek pluszforrást jelentenek minden intézménynek.
– A szegedi és a magyarkanizsai intézmény között ez egy kulturális együttműködés volt, és ez a konferencia ennek a lezárása. A fejlesztés nemcsak előadásokra és rendezvényekre helyezte a hangsúlyt, hanem voltak benne infrastrukturális beruházások is. Valójában a teljes Cnesa intézmény megújult, hiszen az elmúlt másfél évben lecseréltük a padlózatot, audiovizuális eszközöket szereztünk be, valamint a kulturális minisztérium segítségével majdnem a teljes épületet felújítottuk. Nagyon büszke vagyok az itt dolgozókra, köszönöm a folyamatos munkájukat, és hogy gondot viselnek az intézményre. Az önkormányzat mindig nyitott az ilyen projektekre, és igyekszünk hozzátenni a szükséges önrészt vagy azt a logisztikai támogatást, ami szükséges ezekhez a programokhoz – fogalmazott a polgármester.

Magyarkanizsa község része 83.714 euró volt (Gergely Árpád felvétele)

Magyarkanizsa község része 83.714 euró volt (Gergely Árpád felvétele)


Mikola Gyöngyi, a CULTCAP projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a zárókonferencián értékelik az eredményeket, és a jövőbeni együttműködésről is szó esik.
– A projekt arra irányult, hogy népszerűsítse a fiatalok körében Magyarkanizsa és Szeged kulturális örökségének megóvását. Az volt a koncepciónk, hogy a fiatalokkal úgy ismertessük meg ezt a régiót, hogy őket is bekapcsoljuk a felfedezésbe, és interaktív programokat szervezünk a számukra, amikor ők maguk kreatívan hozzá is járulnak ahhoz, hogy kulturális értékek jöjjenek létre. A program részeként a diákok színházi előadásokat tekinthettek meg Szegeden, és ezekhez műhely-szemináriumok is kapcsolódtak. A másik vonal a film volt, és ebben a témában a legsikeresebb rész a filmes tábor volt, amelyen szegedi és magyarkanizsai diákok vettek részt, és elkészítettek három filmet. Készült egy játékfilm, ehhez a tanulók írták a forgatókönyvet, valamint ők dolgoztak operatőrként is, Oláh Tamás rendezésében. A következő egy dokumentumfilm volt, amely a Tiszai fahalászok címet kapta Iván Attila rendezésében. A harmadik egy filmesszé, és ehhez bejártuk a Járást és Magyarkanizsát. Ehhez a diákok maguk vették fel a videó- és képanyagot, majd közösen megvágtuk. A címe A táj apró rezdülései a természetben, amit Bicskei Zoltán rendezett – mondta a projektvezető.