2024. április 23., kedd

Tudni kell használni a gyermekülést

Négy év alatt 63 gyermek vesztette életét közlekedési balesetben

Szerbiában a gyermekek többsége utazik autós gyerekülésben, viszont annak helytelen használata is veszélyezteti a gyermek biztonságát – hangzott el szerdán a szenttamási városházán megtartott előadáson, amely végén 13, a családban első gyermekként született csöppség számára osztottak ki ingyenes autóülést.

A szenttamási Közlekedésbiztonsági Tanács és a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség közös projektumának keretében A gyermekülések biztonságos használata elnevezéssel egynapos előadást tartott melynek célja a közlekedésben résztvevők ezen belül a babák és a gyermekek biztonságának javítása és az általános közlekedésbiztonság magasabb szintre emelése. A tribün keretében vetítéssel és gyakorlati megoldásokkal mutatták be az autóban használatos gyermekülések helyes alkalmazását.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Mivel a gyermekek a közlekedésben részt vevők különösen veszélyeztetett kategóriájába sorolhatók, szükség mutatkozik az olyan megelőző tevékenységek folyamatos megvalósítására, amelyek hatással vannak/lehetnek a gyermekek közlekedési biztonságának javítására. Jelena Aksentijević a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség oktatási szakmunkatársa emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2017 és 2021 között 63 gyerek halt meg közlekedési balesetben, a legtöbben (52%) éppen a kocsiban nem megfelelően rögzített gyermekülések miatt, míg 37 százalékuk gyalogosként veszítette életét. Az említett időszakban a sérültek száma pedig 6676 volt. A szakember kiemelte, a legtöbb baleset a nyári hónapokban, főleg az évi szabadságok ideje alatt történik, júniusban, júliusban és augusztusban a legnagyobb a forgalom az utakon, ilyenkor átlagosan 700 gyermek sérül meg.

Marina Spasić az ügynökség szakmunkatársa a gyermekülések szabályos rögzítéséről és a biztonsági öv használatáról tartott gyakorlati bemutatót. Elmondta, a gyerekek biztonságos utaztatásához nagyon fontos a minőségi, a kornak, testmagasságnak és az autóhoz is megfelelő gyermekülés.

Milica Zarić polgármester helyettes elmondta, ez az első, a gyermekek biztonságos utazását részletesen bemutatott akció Szenttamáson.

− Ők a legsebezhetőbbek a közlekedésben, ezt külön szeretnénk hangsúlyozni, továbbá növelni a biztonságukat. Tekintettel arra, hogy ez az első ilyen jellegű előadás, úgy döntöttünk, hogy idén az üléseket az elsőszülött gyermekek kapják, de bízunk abban, hogy az elkövetkező években a szerbiai ügynökség az önkormányzat támogatásával minden újszülött számára biztosít autóba szerelhető gyermekülést – mondta Milica Zarić.

Egyúttal emlékeztette a jelenlévőket, hogy a szenttamási önkormányzat minden újszülött számára 20 ezer dináros támogatást biztosít.