2024. április 23., kedd

Fókuszban a polgári védelem fontossága

A természeti katasztrófák kockázatának csökkentése elnevezéssel tartottak képzést Szenttamáson

A válsághelyzetek, például a Covid–19-világjárvány okozta helyzetek, különleges szervezetek bevonását teszik szükségessé, amelyek készek válaszolni a természeti katasztrófák jelentette kihívásokra. Ennek kapcsán a polgári védelem helyi szervezetének tagjai számára egynapos képzést tartottak a szenttamási községháza dísztermében.

A község területén 43 személyt (és ugyanannyi helyettest) neveztek ki polgári védelmi biztosi posztra: 32 személyt Szenttamáson, 6 személyt Turián és 5 személyt Nádalján. A Természeti katasztrófák kockázatának csökkentése elnevezésű képzést a polgári biztosoknak a Szerbiai Caritas szervezte.
Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és a Válságtörzs parancsnoka elmondta, a koronavírus-járvány idején látható volt, mennyire fontos, hogy valódi szervezetként működjön a polgári védelem. − Jelentős lépésnek tartom az önkéntesek munkájának megszervezését, akik részt vettek abban, hogy minden szükségeset megadjanak azoknak a polgároknak, akik nem tudták elhagyni otthonukat. Ezt a nehéz időszakot szem előtt tartva személyesen is bekapcsolódtam a képzésbe, nem csupán azért, hogy szükség esetén segítsek, hanem azért is, hogy tanuljak valamit. Amikor a helyzet normális és ellenőrzés alatt áll, mondhatnánk, hogy az ilyen képzések kevésbé fontosak, viszont szem előtt kell tartani, hogy a krízishelyzetek általában hirtelen jönnek, mi pedig szeretnénk felkészülni egy ilyen potenciális helyzetre – fogalmazott a polgármester.

Elmondása szerint a biztosokat és a helyetteseket is a településnek arról a területről választották ki, ahol azok élnek, ahol ismerik az embereket és a lehetőségeket, így a polgári védelem a jövőben még hatékonyabban működik.

Caritas (latin szó, jelentése: szeretet) célja világszerte a szükséghelyzetben lévő embereken segíteni, függetlenül azok nemzetiségi, politikai vagy felekezeti hovatartozásuktól, mondta többek között Elemir Džudžar, a Szerbiai Caritas képviselője, a projektum koordinátora. Szavai szerint több településen szerveztek képzéseket a polgári védelem számára:

−A képzést követően folytatódik az összejövetel, és megpróbáljuk feltérképezni azokat a helyeket, amelyek kockázatot jelenthetnek a község településein, továbbá szólunk az esetleges szerbiai és európai kockázati tényezőkről is – mondta a koordinátor.

Az egész napos képzést Dragana Ostojić menedzser vezette, keretében pedig olyan lépések kerültek feldolgozásra, mint a katasztrófavédelmi tervek kidolgozása, a katasztrófa kockázatok felmérése, a mentési akciók, a kommunikáció stb. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törvény csak egy kis paragrafust szentel a polgári védelmi biztosoknak, szerepük és felelősségük a terepen igen jelentős.