2024. március 29., péntek

Kiegyezés körvonalazódik az EU-val?

Gulyás: Nincs jogi alapja annak, hogy Brüsszel pénzt vonjon meg Budapesttől

Nincs akadálya az uniós helyreállítási alapról való megállapodás aláírásának – jelentette ki tegnap Gulyás Gergely miniszter, aki nem számol azzal, hogy Budapest nem kapja meg az EU-pénzeket. „Jogi alapon semmiképpen nem juthat el oda a kérdés, hogy Magyarország pénzt veszítsen az EU-eljárás miatt” – mondta, hozzátéve, hogy politikai alapon bármi megtörténhet. 

Ha igazak lennének az EU korrupciós vádjai, Magyarországon nem lenne évek óta folyamatos a gazdasági növekedés – állapította meg Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a La faute a l’ Europe? című francia vitaműsorban. Szerinte ezek a vádak újabb példái annak, hogy Brüsszel politikai zsarolásra használ fel olyan fontos ügyeket és eszméket, mint a korrupció vagy a jogállamiság egy konzervatív, kereszténydemokrata kormány ellen.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált ügyekben átlagosan az esetek 37 százalékában történik vádemelés – fejtette ki Hidvéghi. Franciaországban és Magyarországon 67 százalék, Ausztriában pedig 25 százalék ez az arány. A képviselő szerint ez is azt mutatja, hogy az EU-nak nincs szilárd viszonyítási alapja, mikor a korrupcióról beszél.

Az Európai Bizottság (EB) másként látja, hiszen szerdán arról döntött, hogy jogállamisági eljárást indít Magyarországgal szemben. Az erre vonatkozó írásbeli jelentést (levelet) el is küldte Budapestre.

Johannes Hahn költségvetésért és igazgatásért felelős uniós biztos szerint a magyar kormánynak válaszolnia kell az EU aggályaira. Ezekről Vera Jourová, az EB átláthatóságért és értékekért felelős biztosa beszélt. Egyebek mellett elmondta: Brüsszel olyan problémákat azonosított, „amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az EU költségvetésére”.

Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap megerősítette, hogy a kormány megkapta a brüsszeli levelet. A budapesti kormányinfón hozzátette: az Orbán-kabinet áttanulmányozta a dokumentumot, és ennek értelmében semmi akadálya nincs az uniós helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának. Kifejtette: vannak olyan területek, amelyekkel kapcsolatban a kormány nem tud engedni, erre a választás eredménye is kötelezi. Meg az a kormányzati ígéret, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, az ország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába, s nem engedik, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg.

Megjegyezte, hogy az EB-levélben olyan felvetések vannak, amelyekről már hónapok óta egyeztetnek. Nincs olyan pont, ahol ne lenne nézetazonosság, vagy ne találnának olyan megoldást, ami a kormány és az Európai Bizottság számára is elfogadható – fűzte hozzá.

Az uniós helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírása Gulyás szerint csak az EB-től függ, a kérdésben pedig folynak a tárgyalások.

Nem látunk olyan problémát, amit ne tudnánk rendezni – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brüsszeli bírálatok között az elfogadható kritikák (így az egyszereplős közbeszerzések magas száma) mellett vannak képtelen, abszurd, sőt az EU válságát mutató felvetések is. Kifejtette: jogi alapon nem juthat el oda az eljárás, hogy uniós forrásokat vonnak el Magyarországtól, de ha politikai síkra terelődik a vita, bármi megtörténhet.

Gulyás nyomatékosította, hogy az uniós források „magyar források, amelyek nekünk járnak”, azokról megállapodás született korábban, ezért azokat „előbb vagy utóbb, így vagy úgy, meg fogjuk kapni”.