2024. április 19., péntek

A mi házunk, a mi gyerekeink!

Túlterhelt a vajdasági szociális védelmi rendszer – A szakemberek a fejlesztésért szállnak síkra

Nagy nyomás nehezedik a szociális védelmi rendszerre Vajdaságban: intézményeink elsősorban szakkáderhiánnyal küzdnek, de számos más probléma is jellemzi azokat a folyamatokat, amelyeket a segítséget kérő lakosok kénytelenek végig járni – mondta Predrag Vuletić tartományi szociális titkár azon a szakmai tanácskozáson, amelyen a fogyatékkal élő gyerekek védelmét szolgáló rendszer fejlesztési lehetőségeit vitatták meg tegnap Újvidéken.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általa képviselt titkárság folyamatosan követi a gyermekek szociális védelmének helyzetét Vajdaság területén. A szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően felismerték, hogy sokkal intenzívebb munkára van szükség. Elsősorban egy olyan rendszer kiépítését szorgalmazzák, amely a különböző tevékenységeket folytató intézmények együttműködésén alapszik – vetítette elő a tanácskozás célját a titkár. Kiemelte, hogy a titkárság a jövőben azoknak a közös projekteknek a megvalósítását támogatja, amelyek egységes hátteret biztosítanak a fogyatékkel élő gyermekek védelmének érvényesítéséhez. Mert minden pillanatban éreznie kell mindenkinek, hogy Vajdaság a mi házunk, ahol a mi gyermekeink élnek – üzente a konferencia résztvevőinek Predrag Vuletić.

Predrag Vuletić tartományi szociális titkár (Fotó: Dávid Csilla)

Predrag Vuletić tartományi szociális titkár (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozást a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság a Tartományi Szociális Védelmi Intézettel együttműködve szervezte meg. Az intézet szakemberei nemrégiben felmérést végeztek, amellyel kivizsgálták a viselkedészavarokkal küzdő gyermekek védelmére irányuló tevékenységek lehetőségeit, illetve az ezt biztosító rendszer helyzetét Vajdaságban. A fejlesztések alapjául szolgáló adatok jelentőségére a tanácskozás egyik házigazdája, Maja Miljković, a Tartományi Szociális Védelmi Intézet megbízott igazgatója hívta fel a figyelmet. Az intézet megbízott igazgatója hangsúlyozta, hogy főként az elsődleges segítségnyújtó szervek munkájára helyezték a hangsúlyt.

– A szociális központok Vajdaságban 873 viselkedészavarral küzdő gyermeket jegyeznek. Nevelőszülőknél, családokban és intézményekben további 179 gyermeket gondoznak ilyen zavarokkal. Az intézetünk ezen gyerekek védelmének fejlesztését szorgalmazza: javaslataink elsősorban a helyi segítségnyújtás szélesítésére és minőségi javítására vonatkoznak. Ugyanakkor a községek közötti, illetve regionális együttműködés jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet. Főként azokra a fejlesztési lehetőségekre helyezzük a hangsúlyt, amelyeket a jelenlegi törvényes keretek között meg tudunk valósítani – magyarázta Miljković.

Maja Miljković, a Tartományi Szociális Védelmi Intézet megbízott igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

Maja Miljković, a Tartományi Szociális Védelmi Intézet megbízott igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

A helyzetfelmérő tanulmányt a Vajdaság területén működő 45 szociális központ adatai és tapasztalatai alapján készítették el, de négy gyermek- és ifjúsági védelmi központ is részt vett a munkában. A problémák feltérképezését a kamanci (kamenicai) Dr. Milorad Pavlović gyermekotthon szakemberei is segítették. Az intézmény munkájáról Mirko Jankelić, az otthon igazgatója számolt be a tanácskozáson.

– A gyermekotthon mintegy száz gyermekről gondoskodik: 85 általános és középiskolás a gyermekfaluban nevelkedik, 15 egyetemista viszont az intézményünk újvidéki lakásaiban él. Célunk, hogy a ránk bízott gyermekekhez individuálisan viszonyuljunk, felismerve a gyerek szükségleteit, illetve a viselkedészavarok előjeleit is. A tanácskozáson épp arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rugalmas és együttműködő rendszerre van szükség ahhoz, hogy a mai világ gyermeke megfelelő segítséget kapjon a fejlődéshez.

Mirko Jankelić, a kamanci gyermekotthon igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

Mirko Jankelić, a kamanci gyermekotthon igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

Vajdaságban 27 olyan elhelyezési lehetőséggel rendelkező intézmény létezik, melynek alapítója a Tartományi Kormány. Emellett 65 magántulajdonban levő szociális otthont is jegyez a rendszer – hangzott el a tanácskozáson, amelyen az intézményvezetők mellett számos pszichológus, pedagógus és orvos is felszólalt.